Veleba (SPO): Evropa stojí na hliněných nohách. Taková říše se jednou rozpadne

23.09.2015 15:10

Projev na 12. schůzi Senátu dne 23. 9. 2015 v rámci bodu "Návrh usnesení Senátu PČR k aktuálním návrhům Evropské komise na řešení uprchlické krize v EU":

Veleba (SPO): Evropa stojí na hliněných nohách. Taková říše se jednou rozpadne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

Zaprvé chci vyslovit uspokojení s tím, že předseda Senátu tady navrhl doplnění usnesení, pro které jste jednohlasně, jak tady bylo řečeno, hlasovali, ale chyběly tam nejdůležitější věci, které tady pan předseda prostě navrhuje do usnesení doplnit.

Zadruhé bych chtěl ocenit včerejší vystoupení v ČT 24, myslím, že to byl Hyde Park; dvou vystupujících, kteří tam byli. Jeden byl pan Bartošek, druhý byl pan Fiala, protože se neustále vraceli k tomu, že je třeba řešit příčinu tady těchto záležitostí. Mám tady upozornění. To, co jste, pane ministře, tady říkal, tak si myslím, že z osmdesáti procent a mnohokrát opakoval, různé konsekvence. Myslím si, že z osmdesáti procent, my známe. Protože informace si zkrátka najdeme.

Nevím jak vy, ale já jsem dnes a denně konfrontován voliči, svými voliči, formou e-mailů, formou dopisů, formou SMS, formou pozvání na konkrétní jednání, kdy se probudíme, co s tím budeme dělat. Co udělá ČR atd. atd. Protože mezi lidmi je skutečně velká obava. To, co se stalo, je fatální selhání EU! A první krok je ne Merklová. První krok je nečinnost evropských politiků!

Vy jste tady, pane ministře, vysvětloval, jak dlouho se to všechno vyvíjelo. Evropští politici měli několik let informace z jednotlivých ohnisek, kde se to nyní dalo do pohybu, jak se to tam vyvíjí. Neudělali prostě vůbec, vůbec nic.

Myslím si, nejsem expert na ústavní právo, nebo expert na obranu a tak. Ale myslím si, že stát, nebo soustátí, nebo říše, jak chcete. EU je možná soustátí, které si neumí uhlídat, zabezpečit svoji hranici. Tak já si myslím, že je to na hliněných nohách a já si myslím, že zkrátka dříve nebo později, taková říše se rozpadne. Můžete mně oponovat, můžete prostě říkat cokoliv. Miliónů lidí je v pohybu příliš a EU doposud neudělala ani nějaký důrazný mimořádný summit, kde by prostě alespoň řekla, jak se kyvadlová doprava zločineckých mafií ve Středozemním moři, zastaví. Ani to se neudělalo do této chvíle.

Osobně, bohužel nevěřím, že se to nějakým způsobem podaří podchytit a měli bychom tady s tímto vědomím žít. Měli bychom, sice vám neporadím co, měli bychom zkrátka a dobře se přestat ukájet krásnými usneseními. Je potřeba prostě tlačit na vládu, aby vláda nepovolila.

Vaším prostřednictvím, pane předsedající, kolego Kubero, nic se nestane. Před chvílí došla SMS, že premiér a většina ministrů ČSSD se přiklání k názoru, že žádná žaloba na EU nebude. To znamená, že Fico a Orbán v tom zůstanou sami.

Co jsem chtěl říci. Pane ministře, měli byste se zabývat příčinami tohoto stavu a měli byste prostě už dnes, proboha, konkrétně říkat, co budete dělat! Vy jste vláda, předseda vlády je členem Evropské rady a vy byste měli dneska říci, co v Sýrii budete dělat. Zatím čtu, že Spojené státy jsou znepokojeny, že se tam angažuje Rusko. Ptám se, co budete dělat a hlavně kdy budete dělat? Kdy co navrhnete, kdy se o tom vůbec začnete bavit, co v Sýrii budete dělat! Zatím se dělá to, že se přikládají další a další, dávají se další a další termíny ruských sankcí.

Ale bez Putina tu Sýrii, vážení přátelé, nevyřešíte. Takže moje otázka, pane ministře je, co budete konkrétně dělat, abyste zastavili proud uprchlíků z těch inkriminovaných oblastí, což je Sýrie, Irák, Libye. Řekl jste, že máte nějaké informace, že v té Libyi se to může možná domluvit. Kéž by to tak bylo.

Vzpomínám si, když prezident Zeman řekl, že Ukrajina je proti Islámskému státu chřipka. Vy konkrétně, pane ministře, jste reagoval, že snad nebudeme dělat nějaké křižácké tažení. Jestli si to dobře pamatuji. Nechci se do nikoho trefovat, bylo by to příliš laciné. Ale jenom nějaké obecné usnesení... Musí se zkrátka udělat něco víc. Já nechci žít ve státě, kde mně velí jedna kancléřka, kde co se šustne, ona řekne a my budeme ve všem jenom říkat, že jsme malí, že nemůžeme a tak dál, atd.

Jestli je mi známo, tak Evropská unie je založena na principu rovnoprávnosti. A ono to funguje trošku jinak. Tak buďte směrem k Evropské unii trošku s hlavou nahoru. Také jsme slyšeli od jednoho ministra, že si budeme uprchlíky vybírat podle profesí. Z toho je vidět, jaké politici měli informace, z toho je vidět, jak je to celé akceschopné a je poslední čas, aby se to nějakým způsobem zavrávoralo.

K té mojí otázce, jednu jsem vám položil: Co konkrétně bude česká vláda iniciovat, aby se to tam zastavilo? Speciálně mě zajímá, kdy začnete řešit Sýrii? A měl jsem tady ještě jednu otázku, jak se postavíte k přehlasování, ale protože tam byly různé ty, že budeme žalovat, i když je pravda, že to říkal předseda KDU-ČSL Bělobrádek, nevím, jak se k tomu postavilo ANO, ale vyjádřením premiéra dneska už je to celkem jasné.

Takže já jsem chtěl mluvit jiným akcentem hlasu, ale nezvládl jsem to. Ale to je jenom proto, že mě to velmi vzrušuje a velmi mě vzrušují usnesení, která nic neřeší. Ta situace je mimořádná. My jsme ústavní činitelé, i když nejsme vláda, a já jsem byl nejméně padesátkrát žádán, abychom my něco dělali. Abychom přestali – nebudu to říkat – mluvit a abychom zkrátka něco udělali. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…