Sobotka: Podpora Rusnokovy vlády parlamentní systém neoslabí

06.08.2013 18:01

Usnesení Předsednictva ČSSD k aktuální politické situaci a vztahu k Rusnokově vládě.

Sobotka: Podpora Rusnokovy vlády parlamentní systém neoslabí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

1) ČSSD nadále pokládá za nejlepší a zcela prioritní řešení současné politické krize rozpuštění Poslanecké sněmovny a uskutečnění nových voleb. Poslanci ČSSD navrhnou či podpoří hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny tak, aby se volby mohly uskutečnit ještě do konce roku 2013, pokud bude reálná možnost získat pro rozpuštění Poslanecké sněmovny potřebné množství hlasů. P ČSSD ukládá předsedovi ČSSD iniciovat v této věci jednání všech parlamentních stran.

2) ČSSD doporučuje poslancům zvoleným za ČSSD, aby při nadcházejícím hlasování Poslanecké sněmovny o důvěře podpořili vládu Jiřího Rusnoka s tím, že se jedná o jednu z možných cest k prosazení předčasných voleb a rovněž možnost, jak oddálit návrat zkompromitované koalice ODS a TOP 09 do vlády ještě před konáním parlamentních voleb. Hlasování ČSSD pro důvěru vládě Jiřího Rusnoka neznamená podporu krokům, které by do budoucna oslabovaly parlamentní systém vlády v zemi a vedly k zavedení prezidentského systému. ČSSD nadále zůstává opoziční stranou a bude podporovat pouze takové kroky vlády, které budou ve prospěch občanů a v souladu s programem ČSSD. Vládu Jiřího Rusnoka považuje ČSSD za vládu přechodnou, která by měla překlenout období do předčasných voleb a řešit pouze neodkladné kroky, týkající se správy země.

3) ČSSD ukládá předsedovi ČSSD iniciovat jednání parlamentních politických stran s cílem najít shodu na takových nezbytných úpravách Ústavy, které v souvislosti se zavedením přímé volby prezidenta zpřesní pravomoci jednotlivých ústavních institucí tak, aby byl i nadále plně zajištěn parlamentní charakter České republiky. Jde například o stanovení lhůt pro jednotlivé pokusy o sestavení vlády, zpřesnění postupu prezidenta při jmenování vlády po volbách a jmenování členů bankovní rady ČNB v součinnosti alespoň dvou ústavních institucí. P ČSSD doporučuje poslancům ČSSD prosadit potřebné ústavní změny ještě v tomto volebním období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…