Sobotka: Rozpuštění sněmovny je jediným možným řešením

14.06.2013 13:27

Projev na 54. schůzi Poslanecké sněmovny dne 14. 6. 2013

Sobotka: Rozpuštění sněmovny je jediným možným řešením
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, já opravdu nevím, jestli je tady nějaký důvod k tomu, aby se dnes tleskalo v Poslanecké sněmovně. A nevím, jestli ten potlesk, který jsme tady slyšeli před malou chvílí, neznamená, že se atmosféra ve vládě a atmosféra v koalici zcela odtrhla od toho, jaká je atmosféra mezi lidmi a jaká je atmosféra v naší zemi. 
 
Já bych rád opravil pana premiéra. Nikdo z nás, a teď mluvím za sociální demokracii, nemá radost z toho, co se stalo, protože takové skandály poškozují Českou republiku, takové skandály diskreditují ústavní instituce a takové skandály oslabují demokracii v naší zemi.
 
Já bych chtěl - a teď říkám ironicky - poděkovat vládní koalici, panu premiérovi, za další příspěvek k politické kultuře v naší zemi. To, co se děje a co se odehrává, a bohužel díky rozhodnutí pana premiéra nerezignovat na funkci se odehrávat bude, je další rána důvěryhodnosti, jakékoli elementární důvěryhodnosti české politiky. Povede to jenom k dalšímu otřesu důvěry v ústavní instituce. Ten mediální guláš, který tady byl zmiňován, je přece produktem činnosti vlády, je produktem činnosti pana premiéra a je za něj odpovědná tato vláda, která vládne v zemi poslední tři roky. 
 
Během vlády Petra Nečase to není rozhodně první skandál, ale tento skandál je nejzávažnější. Jsme opět jako Česká republika středem pozornosti v Evropě a možná i ve světě a bohužel opakovaně je to pozornost negativní. To, co se dnes odehrává na pozadí fungování Nečasovy vlády, je skandál, který poškodí celou naši zemi, zhorší naše vnímání v zahraničí a zhorší naši pověst mezi našimi sousedy a spojenci. Ještě nikdy v historii naší země se nezatýkalo na Úřadu vlády, v bezprostředním okolí předsedy vlády. Ještě nikdy v dějinách naší země nebylo fungování vlády koalice, její pokračování, založeno na podezření z vážného korupčního jednání, tak jak jsme to dnes mohli slyšet z úst zástupců policie a státního zastupitelství. Nikdy žádná vládní garnitura nebyla tak těsně spojena s podezřením na propojení s organizovaným zločinem a podsvětím v naší zemi. 
 
Sociální demokracie je přesvědčena, že v této situaci jak pan premiér Nečas, tak i jeho vládní strana ODS ztratili politickou legitimitu, jakoukoli politickou legitimitu, aby zůstali dále ve vládě. Tato vláda totiž založila svoji existenci na opakovaném použití korupčních metod. Já chci jenom připomenout rozdělení Věcí veřejných a vznik strany Lidem, chci jenom připomenout nabídky, které byly poskytnuty a poskytovány i např. ve formě změn jednacího řádu za to, že tato vláda bude moci dále přežít. Chci připomenout, že právě na základě odchodu tří poslanců ODS, kteří jsou součástí tohoto obrovského skandálu, tato vláda prosadila existenci druhého pilíře v rámci důchodové reformy. Tato vládní koalice prosadila zvýšení daně z přidané hodnoty a díky odchodu těchto tří poslanců tato vládní koalice přežila. Ten skandál, který dnes zažíváme, je něco, co se dotýká podstaty existence této vlády a této vládní koalice, protože ona se udržovala při životě způsobem, který vyvolal tento skandál a spustil vyšetřovací mechanismy ze strany státního zastupitelství a policie. 
 
Já ten přístup pana premiéra odmítám, protože pokud odmítne vyvodit svoji osobní zodpovědnost za to, jakým způsobem vláda skončila v tomto obrovském skandálu, pokud předseda vlády odmítne rezignovat, tak to samozřejmě v naší zemi posílí pouze temné proudy extrémismu, populismu, posílí to všechny ty, kdo chtějí nahradit demokratický systém něčím jiným. Demokracie bude dále oslabována a je otázka, jakým způsobem se vyvine atmosféra ve společnosti a bude otázka, kdy ten kotel nahromaděného napětí ve společnosti vybuchne. 
 
Podle názoru sociální demokracie existuje jediná rozumná cesta - rezignace předsedy vlády Petra Nečase, odchod celé vlády a otevření cesty k novým volbám do Poslanecké sněmovny. Není přece možné, abychom tady v příštích měsících měli vládu, která je absolutně zprofanovaná, vládu bez jakéhokoliv morálního kreditu a legitimního mandátu, abychom tady měli premiéra, kterého tato aféra zásadním způsobem znevěrohodnila. 
 
Vážené kolegyně, vážení kolegové, jsem přesvědčen o tom, že pro plnohodnotnou existenci jakékoli vlády nestačí pouze formální důvěra Poslanecké sněmovny na základě ústavy. Vláda musí mít alespoň elementární důvěryhodnost a musí být schopna vykonávat svůj mandát na základě alespoň určité politické legitimity. Tato vláda i na základě tohoto skandálu už žádnou legitimitu nemá. Chci vás jednoznačně vyzvat k tomu, abyste se připojili k návrhu sociální demokracie na rozpuštění Poslanecké sněmovny. Chci jasně deklarovat, že poslanci sociální demokracie jsou připraveni podpořit usnesení, kterým rozpustíme Sněmovnu a otevřeme cestu k novým volbám. V této situaci pro naši demokracii není žádné jiné odpovědné řešení a není žádné jiné skutečné demokratické řešení. Navzdory tomu, co zde řekl předseda vlády, chci ho ještě jednou vyzvat, aby v zájmu České republiky rezignoval na funkci premiéra, chci vyzvat strany vládní koalice, aby ukončily fungování této vlády a chci vyzvat strany vládní koalice, aby podpořily návrh na rozpouštění Poslanecké sněmovny. Děkuji. (Potlesk vlevo.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …