Šojdrová (KDU-ČSL): Výbor AGRI podpořil přechodná opatření po roce 2020

01.05.2020 15:53

Evropští farmáři budou moci čerpat dotace z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského zemědělského záručního fondu po roce 2020 stejně jako dosud.

Šojdrová (KDU-ČSL): Výbor AGRI podpořil přechodná opatření po roce 2020
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Reforma společné zemědělské politiky (SZP), která měla startovat od ledna 2021, nabrala zpoždění i kvůli dopadům pandemie COVID 19. Výbor AGRI (Zemědělský výboru EP) proto včera odhlasoval odklad nové Společné zemědělské politiky (CAP) na další rok, v případě potřeby i na dva roky. Zemědělci budou mít k dispozici stávající dotace i po roce 2020. Národní vlády budou mít další jeden až dva roky na to si připravit strategické plány podle reálných potřeb svých zemědělců a podmínek svých zemí.

„S kolegy z dalších zemí se nám do nařízení o přechodném období podařilo prosadit důležité pozměňovací návrhy. Jedná se o možnost pokračování přechodné národní podpory nebo explicitní uvedení střetu zájmů jako důvodu pro nevyplácení platebních nároků přiznaných zemědělcům před 1. lednem 2020. České ministerstvo zemědělství by nemělo čekat a mělo by se intenzivně připravovat na implementaci nové Společné zemědělské politiky a na změny, které po přechodném období nastanou. Zemědělství se nemůže zastavit. Farmáři čelí nejen krizi, ale i velkému suchu a potřebují mít jistotu, že dosáhnout na stávající dotace a reformy se nezastaví,“ komentuje hlasování výboru AGRI europoslankyně Michaela Šojdrovám (KDU-ČSL).

Opatření by měla platit od 1. ledna 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

23:07 Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopravě.