Soukromníci: Karanténa není nemoc, náhradu žádejte od státu

09.03.2020 10:45

Jsme přesvědčeni o tom, že státem nařízená karanténa není nemoc a vztahuje se na ni ustanovení § 200 a násl. zák. č. 262/2006 Sb., zákoník práce, překážky v práci z důvodu obecného zájmu, kdy má každý občan v nařízeném domácím vězení nárok na náhradu hotových výdajů a ušlého výdělku.

Soukromníci: Karanténa není nemoc, náhradu žádejte od státu
Foto: Soukromníci
Popisek: STRANA SOUKROMNÍKŮ ČESKÉ REPUBLIKY

Především pro zaměstnavatele a živnostníky je výše uvedené klíčové, protože v případě aplikace tradiční nemocenské celou nezaviněnou karanténu zaplatí právě oni. Kromě Karlem Havlíčkem avizovaného programu COVID, kde se jedná pouze o situaci neřešící úvěry bez úroků, nemáme žádné informace o dalších konkrétních opatřeních, která by kompenzovala nařízená opatření. I vzhledem k výše uvedenému jsme se rozhodli, že několika živnostníkům, zaměstnavatelům i zaměstnancům poskytneme právní servis a náš názor otestujeme v praxi.

§ 202 ZP, Výkon občanské povinnosti

O výkon občanských povinností jde zejména u svědků, tlumočníků, soudních znalců a jiných osob předvolaných k jednání u soudu, správního úřadu, jiného státního orgánu nebo orgánu územního samosprávného celku, při poskytnutí první pomoci, při opatřeních proti infekčnímu onemocnění, při poskytnutí osobní pomoci při požární ochraně, při živelních událostech, nebo v obdobných mimořádných případech a dále v případech, kdy je fyzická osoba povinna podle právních předpisů osobní pomoc poskytnout.

Podle komentáře k Zákoníku práce ustanovení nespojuje výkon občanské povinnosti s žádným finančním plněním ze strany zaměstnavatele. Zaměstnanci i podnikatelé však mohou žádat o finanční plnění resp. finanční kompenzaci. Opět podpůrně lze uvést povinnost každého svědčit např. u soudu kde každý svědek má právo dle občanského soudního řádu a trestního řádu na svědečné tj. na náhradu hotových výdajů a ušlé mzdy.

Čili odvozenou argumentací se domníváme, že rozhodnutím státu je znemožněn osobě výdělek a každý by měl mít nárok na náhradu hotových výdajů a ušlého výdělku spojený právě s tímto rozhodnutím státu. Lze s jistou tvrdit, že karanténa není nemoc nýbrž překážka v práci z důvodu obecného zájmu a výkonu občanské povinnosti.

Petr Bajer
předseda

Jan Baránek
člen předsednictva

Mgr. Robert Kaše
advokát

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …