Soukromníci: Pomocná stráž EET

04.01.2017 16:23

Elektronická evidence tržeb není jen nástrojem buzerace živnostníků a malých podnikatelů. Lze se na ni dívat i jako na systém, který vrací do hry již pomalu zapomenuté principy skrývající se pod názvem pomocná stráž.

Soukromníci: Pomocná stráž EET
Foto: Strana soukromníků ČR
Popisek: Strana soukromníků ČR, logo.

Součástí systému EET jsou totiž také mechanismy, které mají do „kontroly“ vtáhnout veřejnost. Pomocníkem se tak může stát kdokoliv.

V prvé řadě je tu možnost jednoduše on-line oznámit, že nebyla vystavena účtenka. Samozřejmě, doba je jinde, takže i rétorika je jiná. Nemluví se o udávání či vyřizování účtů, ale o podání podnětu a odpovědném chování. Za první měsíc fungování EET bylo takových případů kolem dvou tisíc. Určitě i proto, že nikdy v historii nebylo udávání snazší. Žádné anonymní dopisy, žádné tajné schůzky. Stačí jen vyplnit formulář a kliknout.

Vláda ale chce do spolupráce vtáhnout i ty, kterým se donášení příčí. Proto přichází s účtenkovou loterií, která má fungovat od poloviny roku. Podle ministerstva financí je to skvělý nástroj, jak motivovat občany k tomu, aby sami kontrolovali poctivost obchodníků. EET zkrátka dává možnost angažovat se všem uvědomělým občanům…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.