Špaček (Piráti): Vznik ČSR a jeho kořeny ve válce roku 1866

28.10.2014 17:43

Státní svátek, ČSR, Rakousko, Monarchizmus, Prusko-Rakouská válka, příčiny pro vznik českého vlastenectví.

Špaček (Piráti): Vznik ČSR a jeho kořeny ve válce roku 1866
Foto: Archiv LŠ
Popisek: Libor Špaček

 V den státního svátku založení ČSR se vracím ke svým krátkým historickým úvahám. Zajímavá otázka je, kdy myšlenka tohoto projektu vznikla a získala dostatečné podhoubí a směr mezi vlastenci 19. století a proč se vůbec někteří rozumní a vzdělaní Češi, hovořící plynně německy a zapadající pohodlně do rakouského prostředí, počali považovat za české vlastence. Bez prvně podporované myšlenky nikdy nic nevzniklo.

Dovoluji si připomenout, že ten zlom byla velká Prusko-Rakouská válka v roce 1866. V ní vykrvácely spousty statečných Čechů tvrdě bojujících za Rakousko, kdežto například Maďaři a Italové většinou z boje utekli. Následně Rakušané dali Itálii úplnou nezávislost a Maďarům polovinu říše, kdežto Češi dostali s prominutím ..vno, přesto, že Čechy, Morava a Slezsko byly ekonomicky nejdůležitější. Dokonce se páni císaři i přestali namáhat nechat se korunovat za české krále a tím záměrně zcela popřeli jakoukoliv historickou existenci českého království, či nároků na jeho samosprávu.

Takže vyvstala palčivá otázka: když vaše království může kdejaký lump vyženit a následně část ztratit a zbytek zrušit, existuje nějaký trvalejší podklad pro samosprávu?

Monarchisté, prosím zamyslete se nad tím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: piratskenoviny.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.