Stanjura (ODS): Ministr zemědělství je tady, tomu děkuji, ale je jediný

08.10.2015 12:11

Projev na 33. schůzi Poslanecké sněmovny dne 8. 10. 2015

Stanjura (ODS): Ministr zemědělství je tady, tomu děkuji, ale je jediný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura řeční ve sněmovně

Děkuji, pane místopředsedo, za slovo, ale myslím si, že není dobře, když řekneme, že poslanec má štěstí v bloku písemných interpelací. Pokud jsem dobře poslouchal omluvenky a zjistil jsem, že není přítomen ani pan ministr financí, tak dneska jsme mohli projednat 12 písemných interpelací. Pan ministr zemědělství je tady, tomu děkuji, ale je jediný z těch 12, abychom věděli, jak vážně vláda bere odpovědi na písemné interpelace. A to připomínám, že minulý týden, kdy byl jednací týden z vůle vládní většiny, tak interpelace ve čtvrtek nebyly. A když si vzpomenete na první týden našeho jednání po prázdninách, tak tam ta situace byla podobně tristní.

A my jsme opakovaně žádali vedení sněmovny, a vedení sněmovny v tom činí, není co kritizovat, že vedení sněmovny opakovaně žádá premiéra, aby se, pokud nejsou omluveni např. ze zahraniční služební cesty, ale z 12 mít přítomnost jednoho ministra je tedy trestuhodně málo. Možná je to výsledek toho, že jsme zase měli mimořádnou schůzi, která trvala asi šest minut. Vzpomeňte si na mimořádnou schůzi minulý týden k České poště. Navrhuji vládní koalici, aby příště svolali mimořádnou schůzi a na program nic nedali. To bude ideální průběh mimořádné schůze, a vlastně to nevybočí ani z těch tradic, kterou teď tady na podzim zakládáte.

A teď zpět k té interpelaci. V této věci interpeluji pana ministra podruhé. Poprvé jsem ho interpeloval v srpnu roku 2014, kdy jsem se ho ptal na důvody odvolání tehdejšího generálního ředitele státního podniku Povodí Odry. Tehdy jsem řekl a dneska to zopakuji, že plně respektuji právo ministra, kteréhokoli, vybírat si své spolupracovníky a vybírat si lidi, kteří povedou podniky, které mají v gesci.

To jsem nezpochybnil tehdy a nezpochybním to ani dneska. A za tím si stojím. Jediné, co mi vadí, je že velmi často při výměně managementu ve státních či městských firmách místo, abychom jednoduše řekli: je tady nové vedení, děkujeme, pane řediteli, jak jste to doposledy vedl, já jsem se rozhodl nebo rozhodla, že vedení podniku svěřím někomu jinému, slušně se rozejdeme, tak se hledají zástupné důvody, které podle mě mohou dehonestovat toho odvolávaného ředitele. Já vám ocituji, co mi řekl pan ministr v té rozpravě, která proběhla 4. prosince loňského roku. Mám ta slova přepsaná ze stenozáznamu, takže každý může zkontrolovat, zda říkám pravdu nebo ne.

Proces odvolání byl takový, říká pan ministr Jurečka, že mělo být vypsáno výběrové řízení na pozici ředitele jednoho ze závodů. Státní podnik Povodí Odry má i jednotlivé závody členěné v území; pro ty, kteří se touto problematikou podrobně nezabývají. Pan první náměstek ministra zemědělství velice slušně říkal, že by byl rád, aby výběrové řízení bylo vypsáno jako otevřené. To znamená, že se může přihlásit kdokoliv. Vedl o tom komunikaci s generálním ředitelem a ten mu řekl, že on má vnitřní předpis, který to neumožňuje. Já jsem požádal prostřednictvím prvního náměstka, že bych byl rád, aby se ten předpis upravil a abychom postupovali otevřeně. Pokud se s panem prvním náměstkem domluvili, že to změní na otevřené výběrové řízení, tak já musím říct, že jsem měl osobní jednání, u kterého byl první náměstek i pan generální ředitel. Pan generální ředitel Povodí Odry mi do očí řekl, že on otevřené výběrové řízení na pozici ředitele závodu nevypíše. To byl klíčový moment, kdy jsem se rozhodl, že jej prostě odvolám. On musel vycítit z té situace, že situace k tomu takto spěje, nicméně trval si zarputile na svém a ta komunikace v ten okamžik už byla poměrně vyhrocená! (vykřičník ve stenozáznamu). Takže prostě to bylo moje rozhodnutí, já nesu plnou zodpovědnost za to a věřím tomu, že nový generální ředitel je schopen řídit Povodí Odry velice kvalitně. Ale znovu říkám, že základní argument pro odvolání byl postup v případě výběrového řízení, kdy mně pan generální ředitel, a musím říct, že poměrně i dost arogantním způsobem, řekne, že prostě tímto postupem nebude fungovat. Tolik citace z minulého projednávání.

A já jsem ve své interpelaci položil velmi jednoduchou otázku, musím se přiznat, že jsem odpověď znal, jakým způsobem a s jakým výsledkem dopadlo výběrové řízení na obsazení pozice ředitele závodu Frýdek-Místek u státního podniku Povodí Odry. A teď přijde to zajímavé. Nový pan generální ředitel nevypsal otevřené výběrové řízení, postupoval podle doporučení a stejným způsobem jako odvolaný generální ředitel a vybral si ředitele či ředitelku závodu z vlastních zdrojů, z vlastních zaměstnanců. A musím říct, že udělal dobře. Já nechci kritizovat generálního ředitele za tento krok, protože i tehdy jsem říkal, že to považuji za zástupný problém odvolání generálního ředitele. Tak abychom si rozuměli, není to kritika postupu nového generálního ředitele. Říkal jsem, že k jeho hodnocení se můžeme vrátit někdy po jednom roce, kdy určitě ukáže, jestli je dobrý nebo průměrný manažer. A ten rok ještě neuběhl, tak dneska nechci hodnotit. A opravdu ta interpelace nesměřuje na státní podnik Povodí Odry, ale na dvojí metr, který pan ministr zemědělství uplatňuje. Jeden generální ředitel říká, obsadím si post svého podřízeného výběrovým řízením ze svých zaměstnanců, a to je klíčový moment pro odvolání. A nový generální ředitel obsadí toto místo výběrovým řízením z vlastních zaměstnanců, to znamená totožným způsobem, za který pykal předchozí generální ředitel. Abychom si rozuměli, když říkám dvojí metr, tak nechci po panu ministru, aby postupoval stejně a znovu odvolal generálního ředitele, protože znovu nebylo otevřeno výběrové řízení. Nevím, kolikrát to s ním projednával osobně on nebo první náměstek, a není to důležité. Já bych po panu ministru chtěl něco jiného, aby řekl otevřeně: vyměnil jsem generálního ředitele, neměl jsem k tomu žádný důvod, je to mé plné právo, je to plně v mé kompetenci, takto jsem postupoval a věřím, jak řekl v té debatě v prosinci, že nový generální ředitel bude postupovat tak, že ten podnik povede velmi dobře. To je velmi jednoduché.

Pak byl ještě jeden důvod, ten ve své odpovědi pan ministr neuvádí, já jsem to v té citaci také nepoužil. Druhý důvod byl, že údajně špatně komunikoval bývalý generální ředitel s některými zástupci samosprávy, nakonec po rozpravě s panem ministrem z toho vyšla obec Nové Heřminovy. To je obec, která dlouhodobě nesouhlasí se záměrem vybudování přehrady na svém katastru. Já myslím, že na to mají právo. Já jsem opačného názoru, já jako občan Opavy podporuji vybudování této přehrady. Osobně jsem tam ještě jako primátor byl na několika veřejných debatách, kdy jsem to od těch místních pěkně schytal, protože oni jsou logicky proti. Ale chtít po generálním řediteli Povodí Odry, ať je to kdokoliv, aby s jeho postupem - a on vlastně plní usnesení vlády, protože to je rozhodnutí vlády, to není rozhodnutí státního podniku, a připravuje stavbu této podle mého názoru potřebné přehrady pro ochranu Krnova a Opavy, aby měl dobré vztahy a získal podporu samosprávy Nových Heřminov, je úkol, který se nedá splnit. Ale možná se pletu. Loni proběhly nové komunální volby, možná se změnila situace, možná by nám pan ministr mohl říct, jestli už samospráva Nových Heřminov souhlasí se záměrem státu, podotýkám ne státního podniku, ale státu, na vybudování přehrady jako protipovodňového opatření pro velké území. Ta idea se stala aktuální po katastrofálních povodních v roce 1997, 1997, kdy bohužel například v Opavě zahynuli čtyři lidé v důsledku těchto povodní. Jsme 18 let od té doby a zatím se nám nepodařilo - a říkám nám, protože když jsem byl členem Krajského zastupitelstva Moravskoslezského kraje, tak jsme měli velkou shodu napříč politickým spektrem a mnoho usnesení, která podporovala záměr vybudování této přehrady. A chci říct, že pro něj hlasovali buď všichni, nebo takřka všichni krajští zastupitelé bez ohledu na svou politickou příslušnost.

Tak já jsem nespokojen s tou odpovědí proto, že pan ministr zatím nevysvětlil ten rozpor. Pokud udělá to, o co já ho žádám, to znamená, že se v zásadě omluví bývalému panu generálnímu řediteli, že ty důvody nebyly závažné, že byly spíš zástupné a že užil svého práva, které mu opravdu neupírám, na výměnu managementu, tak budu spokojený. Pokud tak neučiní a bude neustále hledat další a další důvody, když ten první se ukázal jako nepravdivý, ten hlavní, který on sám uvedl v rozpravě, to není domněnka opozice, ale je to citace přesně vystoupení pana ministra zemědělství, tak pak požádám Sněmovnu, aby vyslovila nesouhlas s odpovědí pana ministra. Takže ten návrh - já se rozhodnu podle toho, jak bude reagovat pan ministr zemědělství. Myslím si, že to prostě není možné, aby za stejnou věc byl jeden člověk odvolán a druhý to mohl udělat. A podotýkám, že ta věc je správná a nekritizuji ten fakt, protože už tehdy jsem použil ve své interpelaci mnoho důvodů, které zřejmě použil i pan nový generální ředitel k tomu, proč je lepší pro podnik, který často musí fungovat v případě krizových stavů, v případě povodní, povodňových komisí, proč je lepší, když na vedoucí pozici v rámci podniku přijde někdo, kdo už v tom podniku pracuje, protože zná nejen ten podnik, zná to území, zná to povodí.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…