Stanjura: Premiér rozbil naši dohodu a od té doby jsme slyšeli smršť populistických návrhů

05.12.2014 11:28

Projev na 23. schůzi Poslanecké sněmovny dne 5. 12. 2014

Stanjura: Premiér rozbil naši dohodu a od té doby jsme slyšeli smršť populistických návrhů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Děkuji za slovo. Mé vystoupení bude poměrně krátké. Chtěl jsem shrnout: Uzavřeli jsme dohodu, která řešila dvě věci. Zaprvé to snížení platů o 12 %, o kterém mluvil pan předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, a zadruhé reagovala na rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil ten koeficient pro soudce 2,75 k 1. lednu 2015 s tím, že má být 3,0. Jak jistě všichni víte, na platy soudců jsou procentuálně, a to 90 % navázány platy státních zástupců.

Jenom pro připomenutí, soudců je přibližně 3400 a státních zástupců kolem 1300 - 1400. Pokud neříkám úplně přesné číslo, tak prosím o toleranci. Těch ostatních ústavních činitelů jsou necelé 400 stovky, jedná se o prezidenta, předsedu vlády, ministry, senátory, poslance, potom také členy kolegia NKÚ, členy velké rady a podobně.

Ta dohoda řešila obě dvě věci. Pan předseda vlády tu dohodu rozbil, odmítl ji akceptovat, a od té doby jsme slyšeli smršť populistických návrhů. Začala soutěž o to, kdo navrhne nižší platy. A v této soutěži zapomněli minimálně dva naši kolegové, kteří podali své pozměňovací návrhy, o kterých budeme za chvíli hlasovat, právě na tu mnohem větší skupinu. Pan poslanec Mihola a pan poslanec Okamura ve svých pozměňovacích návrzích vůbec neřeší platy soudců a platy státních zástupců. Pokud se rozhodnete hlasovat pro jeden z těchto dvou návrhů, tak soudcům a státním zástupcům dáváte nula. Ne zvýšení o nula, ale nula. Nula korun českých. Pro 3200 plus zhruba 1300 lidí. Takže těch závodů a toho gejzíru dobrých nápadů, jak to vyřešit, abych se zalíbil, se zapomnělo na čtyři a půl tisíce lidí, kterým hrozí, že budou mít nula. Přečtěte si v tom tisku 277/3 pečlivě návrhy pánů poslanců Miholy a Okamury, a musíte dojít k témuž, k čemu jsme došli my. Samozřejmě že se takhle můžete rozhodnout. Vládní koalice toto schválit může. Jenom vám chci připomenout, že kromě toho, že o 0 % navýšíte platy ústavních činitelů těch ostatních, o kterých jsem mluvil, od prezidenta, předsedy vlády, členů vlády, senátorů, poslanců a těch ostatních, tak všem soudcům a všem státním zástupcům přisoudíte od 1. ledna plat nula korun českých.

Náš klub tu dohodu, kterou jsme uzavřeli, dodrží. Někteří z nás tady mylně v úterý říkali, drželi jsme dohodu, dokud to šlo. V okamžiku, kdy ta dohoda už není, tak už ji nedržíme. Ale ta dohoda se prověří hlasováním. Takže kdo tu dohodu držet chce, má šanci. Ještě ten čas toho, že ta dohoda neplatí, nenastal, kromě slovních proklamací. Takže my jsme připraveni tu dohodu dodržet, pokud se v rámci hlasování k ní vůbec dostaneme. To je samozřejmé. Podle zvoleného postupu se o tom vůbec hlasovat nemůže. Ale chci se zeptat slušně a pokorně, a kolegové, páni poslanci Mihola a Okamura mi samozřejmě odpovídat nemusí, já je nevyvolám k mikrofonu. Jestli to byl úmysl, že soudci a státní zástupci budou mít nula korun, nebo to bylo opomenutí v tom souboji a v té soutěži, kdo přinese lepší návrh vůči veřejnosti. Já tomu prostě nerozumím. V tom svém nadšení zapomněli na čtyři a půl tisíce lidí, kterým reálně hrozí nula korun českých od ledna, pokud podpoříte jeden z těchto dvou pozměňovacích návrhů. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…