Starosta Jiraský: Vztahy a lidi jsou teď důležitější než majetek a peníze

01.04.2020 22:41

Poděkování starosty Františka Jiraského obyvatelům Vysokého Mýta.

Starosta Jiraský: Vztahy a lidi jsou teď důležitější než majetek a peníze
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Vysokého Mýta František Jiraský (Nezávislí)

Vážení a milí spoluobčané,

nikdo z nás by si před měsícem snad ani ve snu nedokázal představit, co nás v příštích dnech a týdnech čeká. S obavami jsme už tehdy sledovali zprávy ze severní Itálie a mnozí doufali, že nás koronavirová pandemie možná ani nezasáhne. Nestalo se. Postupně se rozšířila po celé Evropě a začátkem března udeřila i v Česku. Vládní opatření přijatá v polovině března nezbytná pro zpomalení nástupu pandemie ze dne na den změnila náš způsob života.

Mimořádné okolnosti v lidech vyvolaly pocit sounáležitosti a probudily v nich nečekaný zájem o dobrovolnictví. Vysoké Mýto zaplavila spontánní vlna solidarity a pomoci. Jejím symbolem se staly roušky. Když jsme je všichni potřebovali, nebyly nikde k sehnání. Během několika hodin se ve městě vytvořily skupiny dobrovolnic a do šití roušek se pustili i jednotlivci. Obdarovali nejen lidi kolem sebe, známé a sousedy, ale stovky roušek ušili pro úplně neznámé lidi, pro seniory a pro ty, kteří si je nemohou, či neumí ušít. Mnozí z dobrovolníků přinesli vlastnoručně ušité roušky na městský úřad, abychom je předali těm, kteří je nejvíce potřebují.

Anketa

Vláda dá živnostníkům příspěvek 25 000 Kč. Je to moc, nebo málo?

63%
17%
20%
hlasovalo: 20296 lidí

Současně s tím se další dobrovolníci, hlavně skauti a studenti, začali nabízet, že nám pomohou třeba s nákupy a s roznosem obědů pro seniory. Mám obrovskou radost z toho, jak se mladí spontánně zapojili a velice děkuji všem dobrovolníkům a dobrovolnicím za jejich ochotu, energii i čas a za vše, co pro lidi kolem sebe dělají.

Považuji za důležité ocenit i ty, kteří jsou tak říkajíc v první linii. Náš nesmírný obdiv a poděkování si zaslouží lékaři, zdravotní sestry a další zdravotnický personál, záchranáři, policisté, hasiči, pečovatelky, pracovníci lékáren, ale také prodavačky, řidiči autobusů a zaměstnankyně pošty, zkrátka všichni ti, kteří bez ohledu na vysoké riziko nákazy zajišťují fungování služeb ve městě.

Říká se, že všechno zlé je pro něco dobré. Přes všechno zlé, co tato krize přináší, přes existenční a finanční nejistoty, které cítíme, se ukazuje, že to může být šance, která nás může posunout k lepšímu. Mnoho lidí mění svůj hodnotový žebříček, vztahy a lidi jsou pro ně teď důležitější než majetek a peníze. Najednou si víc uvědomujeme, jak moc potřebujeme jeden druhého, jak jedna generace potřebuje druhou. A na větším významu nabývá konkrétní pomoc člověka člověku.

Současná pandemie zasáhla všechny oblasti života včetně podnikání. Vysoké Mýto je jak známo tradičním průmyslovým městem, kde se podnikavým a pracovitým lidem vždycky dobře dařilo. Věřím, že tohle ani pandemie nezničí a až se zruší zákazy a otevřou všechny trhy, bude prosperita zdejších živnostníků i firem pokračovat. Myslíme na ně a hledáme možnosti, jak jim pomoci.

Vážení spoluobčané, máme za sebou dva týdny mimořádných krizových opatření, která brání šíření nákazy. Dnes vláda rozhodla, že potrvají až do 11. dubna. Děkuji vám všem za zodpovědný přístup k dodržování současných zákazů a omezení i za vaši ohleduplnost vůči sobě navzájem. Je to nesmírně důležité pro udržení doposud velmi příznivého stavu ve městě. Buďme, prosím, trpěliví a věřme, že to společně zvládneme.

František Jiraský, starosta

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…