Starosta Malý: Město uspělo s žádostmi o granty Jihočeského kraje

12.07.2015 20:15

Dotace – to je slovo, které se skloňuje, kterým se zaklíná, chlubí, ale také se na něj vymlouvá nebo láteří v posledních více než deseti letech snad v celé Evropské unii.

Starosta Malý: Město uspělo s žádostmi o granty Jihočeského kraje
Foto: Archiv MM
Popisek: starosta Prachatic Martin Malý (ODS)

Nechci zde rozvádět filozofické úvahy o jejích přínosech či úskalích. Naše město jako součást České republiky a EU má možnosti se svými dobrými projekty a nápady ucházet o určité finanční prostředky.

Nejsou to však jen dotace EU, ale dotace poskytované českými ministerstvy, kraji či různými nadacemi. Jedno období financování z fondů Evropské unie končí stejně jako možnost podpory z česko-německých a česko-rakouských fondů, které jsou již rok vyčerpány.

Zanedlouho začne nové finanční období a nové možnosti. Díky tomuto přechodnému období jsme v určitém vakuu. Proto upíráme pozornost se svými žádostmi pro naše městské projekty na ostatní poskytovatele. Jedním z nich je například instituce úřadu Jihočeského kraje, který i v letošním roce rozděloval granty na menší projekty. Zde jsme jako město a jím zřízené a založené organizace podali jen v letošním roce 41 žádostí. Poměrně dobrou zprávou je, že s pětadvaceti z nich (zhruba dvě třetiny) jsme byli úspěšní. Celkově jsme od této krajské instituce získali 1 786 000,- Kč. Finanční prostředky nám pomohou například při odvlhčení budovy polikliniky, vybudování geologické expozice u městské obůrky, vybudování běžecké dráhy v areálu ZŠ Vodňanská, při opravách budovy zázemí u dětského dopravního hřiště, s drobnými úpravy v plaveckém bazénu, pomohou také financovat kulturní akce, jakými jsou festival Mezibrány, přehlídky amatérského divadla Štít a Štítek či Dny duchovní hudby a další. Úspěšná byla například i letošní žádost o dotaci na rekonstrukci chodníku ve Slámově ulici začínající přes ulici u prodejny Spar až ke kruhovému objezdu u Garnetu. Tato rekonstrukce bude stát přibližně 1,3 milionu korun, kdy dotace od Státního fondu dopravní infrastruktury pokryje 85% nákladů. Opravy se ještě letos v létě dočká chodník lemující Krumlovskou ulici od Kauflandu až ke společnosti Klima, kde vlastní povrch ulice zrekonstruuje na své náklady zmíněný Jihočeský kraj. Toto byla malá rekapitulace žádostí města o dotace z mimoevropských fondů. Na velké, evropské jsme s mnoha projekty připraveni. Jak budeme úspěšní, ukáže čas.

Krásné prázdniny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.