Starosta Paschek: Pomůže plošný zákaz hazardu?

05.04.2015 22:31

Další z řady měst, které v boji s hazardem zvolily cestu jeho postupného úplného zákazu, je Hlučín.

Starosta Paschek: Pomůže plošný zákaz hazardu?
Foto: Facebook Pavla Pascheka
Popisek: starosta Hlučína Pavel Paschek

Plošný zákaz hazardu na území celého města schválili zastupitelé Hlučína na svém březnovém zasedání. Nová městská vyhláška, pro kterou hlasovalo 11 zastupitelů z 19 přítomných, začne platit 1. července 2015. Neznamená to ale, že tímto datem zmizí z Hlučína všechny herny. Ubývat budou podle termínů, do kterých mají vydána povolení, část z nich by tím pádem měla skončit v závěru letošního roku.

Rozpočet města Hlučín přijde zákazem heren postupně zhruba o 5 milionů korun ročně, které odváděli provozovatelé heren ve formě poplatků. Podle radních, kteří vyhlášku jednomyslně navrhli, je to ale malá daň zato, že se podaří omezit negativní jevy provázející gamblerství.

„Samozřejmě, že jsme v radě města zvažovali i nepříjemný ekonomický dopad plošného zákazu hazardu pro Hlučín a rozhodování vůbec nebylo jednoduché. Přesto bylo nakonec jednoznačné, protože zničené rodiny jsou silnějším argumentem než ekonomika,“ řekl starosta Hlučína Pavel Paschek.

V Hlučíně funguje celkem patnáct provozoven s loterijními hrami.  Je v nich 73 videoterminálů, jež povoluje ministerstvo financí, a 26 výherních hracích automatů s povolením města Hlučín. Ta jsou platná do konce roku 2015, kdy budou muset provozovatelé ukončit užívání automatů. Jakmile vyhláška vyjde, zašle jí město Hlučín ministerstvu financí, které by poté už také nemělo pro videoterminály vydávat nová povolení či prodlužovat ta stávající.  Prvním devíti videoterminálům skončí povolení letos, další by měly ubývat postupně každým rokem až do roku 2019.

Už od roku 2012 je v Hlučíně městkou vyhláškou omezen provoz loterijních zařízení časově, provozovat loterijní zařízení je možné od 10 do 22 hodin. Důvodem regulace byly opakované stížnosti či žádosti některých občanů, především z bytových domů umístěných v blízkosti heren, kvůli rušení nočního klidu.

Jak ale potvrzuje ředitel Městské policie Hlučín Luděk Olšovský, problémy s hernami jsou i nadále. „Nejčastěji řešíme potíže s hernami v samotném centru města v ulici Pode Zdí. Provoz hracích zařízení je sice časově omezen, ale v hernách se schází a poté setrvává určitá sorta lidí, a ti pak v noci opakovaně ruší noční klid, a to zejména v letních měsících,“ uvedl Luděk Olšovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.