Stát, trh a politika – třetí kulatý stůl k Dlouhodobému programu ČSSD

02.09.2015 17:00

Sociální demokracie je dlouhodobě známa rozsáhlou a intenzivní programovou prací. Od začátku letošního léta se chystáme na úpravy a opravy Dlouhodobého (základního) programu strany.

Stát, trh a politika – třetí kulatý stůl k Dlouhodobému programu ČSSD
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

K jednotlivým tématům proběhne postupně osm kulatých stolů. Koncem listopadu se bude konat celostranická programová konference, kde se právě o nové verzi Dlouhodobého programu bude diskutovat.

V úterý 1. září se v pražském Lidovém domě sešlo na třetí programové debatě znovu sto členů a členek ČSSD a lidí z jejího okolí. Tématem byl vztah Státu, trhu a politiky. Úvodní slova přednesli politoložka Vladimíra Dvořáková, právník Jiří Malý a právník a jeden z garantů ekologické politiky ČSSD Petr Petržílek. Odborným garantem a moderátorem debaty byl sociolog profesor Martin Potůček.

Podle profesorky Dvořákové musí #fungujícístát mít schopnost efektivně vykonávat své základní funkce. Pokud si vzpomeneme na kolaps registru vozidel v roce 2012 nebo na v jednu chvíli nekontrolovatelné výbuchy munice ve Vrběticích, pak je zjevné, že stát své základní funkce bez problémů plnit nezvládá. Problémem je především nedostatek strategického plánování. Kvůli tomu se pak rozhoduje často ad hoc – bez ohledu na koncepce, které by měly upravovat základní obory fungování státu.

V debatě opakovaně zaznělo, že Česká republika nemůže fungovat jako národní stát. Mimo jiné totiž platí, že po velkou část dějin bylo české území součástí nějakých integračních útvarů – za příklad může sloužit Rakousko, resp. Rakousko-Uhersko. A stejně tak jsme dnes součástí Evropské unie. Národní stát dnes nemůže existovat třeba také proto, že národní armáda nemůže zajistit obranu republiky před mezinárodními krizemi.

Debatovala se také role státu v zachování rovnováhy mezi prací a kapitálem. Na rozdíl od kapitálu potřebuje práce kolektivní instituce jako odbory a levicové strany ke své organizaci, role státu je v ochraně rovnováhy mezi prací a kapitálem nezastupitelná. Nástroje, které má dnes stát na ochranu zaměstnanců a obecně lidí práce, jsou dnes omezené (úsilí o odpovídající výši mezd nebo třeba zdaňování bankovních spekulací). Nemůže se ale vzdát jejich aktivního využívání.

V debatě také zaznělo, že fungujícístát nelze řídit jako firmu. Fungujícístát je autonomní struktura pro lidi, o jejíž řízení – a programové směřování – se vede politický souboj.

Debaty k Dlouhodobému (základnímu) programu pro Českou stranu sociálně demokratickou připravuje Masarykova demokratická akademie. Předsedou Programové rady je ředitel MDA Vladimír Špidla. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…