Štěch (ČSSD): Malá skupina lidí poškozuje dobrou pověst vietnamské menšiny u nás

13.04.2017 9:40

Limitujícím faktorem dalšího rozvoje vztahů mezi Českem a Vietnamem může být smlouva o vydávání Vietnamců odsouzených v ČR do vlasti, uvedl předseda Senátu Milan Štěch při jednání s předsedkyní vietnamského Národního shromáždění Nguyen Thi Kim Ngan.

Štěch (ČSSD): Malá skupina lidí poškozuje dobrou pověst vietnamské menšiny u nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Ta přijela na třídenní návštěvu Česka, při které se setkala se čtveřicí nejvyšších ústavních činitelů, tedy prezidentem Milošem Zemanem, předsedou Senátu Milanem Štěchem, na jehož pozvání do Česka přicestovala, předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem a také premiérem Bohuslavem Sobotkou. Po Praze zavítá se svou delegací také do Karlových Varů, kde se setká s hejtmankou kraje a starostou města.

S předsedou Senátu hovořila Nguyen Thi Kim Ngan o rozvoji vztahů na parlamentní úrovni a také podpoře vzájemného obchodu. Vietnam by uvítal větší příliv českých investorů, přičemž se snaží o zlepšování právního prostředí v zemi. Podle Štěcha ale vydatnějšímu rozvoji vzájemných vztahů může bránit chybějící readmisní dohoda mezi ČR a Vietnamem. „Limitujícím faktorem pro další rozvoj vztahů obou zemí může být dosud chybějící dohoda o vydávání odsouzených Vietnamců z ČR do země svého původu, tedy Vietnamu. Je to pro nás vážná věc,“ upozornil Štěch a připomněl, že dohoda byla dojednána v roce 2014, avšak nebyla ratifikována. „Malá skupina lidí poškozuje dobrou pověst mnoha dalších příslušníků vietnamské menšiny žijící v ČR,“ dodal Štěch s poukazem na obecně dobré zkušenosti s vietnamskou menšinou, která je v Česku třetí nejpočetnější.

Předseda Senátu stejně jako při své předloňské cestě do Vietnamu, kam cestoval s početnou podnikatelskou delegací, připomněl záměr českých exportérů orientovat se na ty trhy, které jsou pro ně nejvýhodnější. „Naši exportéři hledají stabilní právní prostředí a spolehlivé obchodní partnery. Oceňujeme, že Vietnam pracuje na rozvoji obou těchto faktorů, které rozhodování českých firem ovlivňují,“ uvedl Štěch.  

Předsedkyně vietnamského Národního shromáždění ocenila fakt, že Vietnam byl zařazen mezi prioritní země programu zahraniční rozvojové spolupráce. Podle ní Vietnam upravuje postupně svůj právní systém tak, aby byl otevřený investicím ze zahraničí, včetně těch českých. Připomněla také snahu své země o uzavření dohody mezi EU a Vietnamem o volném obchodu, která by prospěla také česko-vietnamským obchodním vazbám. Zdůraznila také konkrétní odvětví, ve kterých chce Vietnam prioritně rozvíjet spolupráci: mezi nimi obnovitelné zdroje energie, strojírenství, obranný průmysl, elektronické technologie, telekomunikace nebo těžba a zpracování kovů.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…