Štěch (ČSSD): Maroko nabízí českým firmám řadu možností

19.02.2015 16:03

Předseda Senátu Milan Štěch zahájil pětidenní návštěvu Maroka. Po hlavním městě Rabatu navštíví Casablanku, Marrákeš a Agadir. Doprovází ho pět senátorů a podnikatelská delegace.

Štěch (ČSSD): Maroko nabízí českým firmám řadu možností
Foto: Martin Vlček
Popisek: Předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch (ČSSD)

První den se setkal s předsedou marockého senátu (přesněji komory poradců), místopředsedou sněmovny reprezentantů a premiérem. V následujících dnech se setká s ministry energetiky, financí, průmyslu, zemědělství a také cestovního ruchu, jednat bude také s vedoucími představiteli obchodních komor nebo s regionálními vůdci, zavítá na salon knih či do výrobních provozů.

Premiér Abdelilah Benkiran ujistil, že Česko je pro Maroko důležitým a perspektivním partnerem: „Maroko je stabilní země v rozbouřeném regionu. Chceme významně prohloubit naši spolupráci, např. máme zájem o studium marockých lékařů v Česku, podobně stojíme také o vaše zemědělské technologie. Přál bych si, abychom naše vynikající politické vazby přetavili v něco hmatatelného,“ řekl marocký premiér.

Milan Štěch ho ujistil, že zdravotnické technologie jsou v Česku na vysoké úrovni a přidal také další oblasti možné spolupráce obou zemí: „Považujeme vaši zemi za bránu do arabského světa a do Afriky, kterou chceme využít. O kvalitě českých firem nelze pochybovat, máme řadu technologií pro zpracování plodin, kterým se v Maroku daří, nabízí se také možnost využití našich technologií při budování elektráren,“ řekl Štěch.

Už první den se sešel s předsedou marockého Senátu Mohamedem Cheikh Biadillahem, který nabídl Česku a potažmo i českým podnikatelům, že Maroko poslouží jako partner a zprostředkovatel kontaktů se zeměmi Subsaharské Afriky: „I my jsme zaznamenali průmyslový růst. Vyrábíme automobily, všichni výrobci autodílů se zásobují u nás, včetně Němců a Rakušanů, a taktéž výrobci letadel. Slavný český automobilový průmysl by v Maroku mohl najít prostor pro spolupráci,“ dodal Biadillah.

Předseda Senátu Štěch taktéž přivezl do Maroka oficiální pozvání od prezidenta Miloše Zemana pro marockého krále Mohameda VI.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ryba (ANO): U korespondenční volby existují dvě rizika

16:21 Ryba (ANO): U korespondenční volby existují dvě rizika

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě