Štěch (ČSSD): Narůstání antisemitismu v řadě západoevropských zemí je varující

03.07.2018 17:27

O česko-izraelském přátelství a vzájemné obchodní spolupráci, ale také o nárůstu antisemitismu v Evropě hovořil předseda Senátu Milan Štěch s izraelským předsedou Knesetu (místní parlament) Juli-Joelem Edelsteinem.

Štěch (ČSSD): Narůstání antisemitismu v řadě západoevropských zemí je varující
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Společně se slovenským předsedou Národní rady Andrejem Dankem zahájili parlamentní šéfové výstavu „Masaryk a Svatá země“, která připomíná izraelské veřejnosti návštěvu prvního československého prezidenta v Jeruzalémě z roku 1927. Ta přispěla k budování Státu Izrael, který slaví 70 let od svého založení.

Milan Štěch připomněl historii vzájemných vztahů mezi oběma zeměmi včetně zásluh prvního československého prezidenta T. G. Masaryka a následně jeho syna Jana. Při příležitosti oslav 100 let od založení Československa zdůraznil, že Česká republika je stabilním partnerem Izraele. Připomněl, že právě na vřelé a nadstandardní vztahy obou zemí je třeba navázat při rozvíjení spolupráce v dalších oblastech – kromě obranných systémů jde hlavně o vzdělávání, vědu a vývoj nových technologií. „Je důležité, aby se Češi a Izraelci ještě více poznávali, např. při studijních pobytech. Poznají-li se lidé a důvěřují-li si na každodenní občanské úrovni, tak je to nejlepší předpoklad, aby dokázali čelit společným hrozbám. Antisemitismus, který mezi tyto hrozby patří, je naštěstí v Česku na velmi nízké úrovni a my pracujeme na tom, aby to tak zůstalo,“ řekl Štěch a zároveň upozornil na nárůst antisemitismu ve světě. „Je velmi varující, že v řadě zejména západoevropských zemí pozorujeme v posledních letech nárůst antisemitismu. Ty středověké předsudky jakoby znovu ožívají. Velmi zdrženlivá pozice České republiky vůči imigraci z muslimských zemí pramení i z toho, že na Západě vidíme obrovské problémy, které to přináší a které zejména západoevropští Židé někdy dost bolestivě pociťují. Je tedy zjevné, že boj proti antisemitismu ještě bohužel zdaleka není dobojován,“ uvedl Štěch při slavnostní recepci k výročí 100 let Československa a 70 let Státu Izrael.

O bezpečnostních hrozbách a současné situaci v Izraeli hovořil předseda Senátu také s Benjaminem Netanjahuem, který je desátým rokem izraelským premiérem. Netanjahu připomněl prohlášení českého prezidenta o zamýšleném přesunu českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Předseda Senátu Štěch uvedl, že toto téma náleží k projednání s předsedou české vlády při jeho očekávané návštěvě České republiky. V závěru návštěvy čeká českou i slovenskou delegaci jednání s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem.

Výstava „Masaryk a svatá Země“ vznikla v režii Českého centra ve spolupráci s velvyslanectvími ČR a Slovenska a v izraelském Knesetu bude k vidění do konce letošního roku. Nabízí mj. fotografie z návštěvy prvního československého prezidenta T. G. Masaryka v Jeruzalémě a také přibližuje roli jeho syna Jana v následujících letech. „Tomáš Garrigue Masaryk se jako prezident výrazně zasazoval ve prospěch práv Židů. Židovská národnost byla uznána v nové československé ústavě z roku 1920 – jako první na světě. Právě Československo od konce 2. světové války patřilo k největším zastáncům vzniku Izraele, jehož 70 let si tady dnes připomínáme. A byl to opět Masaryk, ne však náš první prezident, ale jeho syn Jan, který na půdě OSN otevřeně podpořil tuto myšlenku,“ připomněl předseda Senátu význam obou Masaryků.

Jednání v Jeruzalémě se zúčastnili také senátoři ze zahraničního výboru včetně jeho předsedy Františka Bublana a také šéf senátní komise pro Čechy žijící v zahraničí Tomáš Grulich. Třídenní cestu zakončí delegace návštěvou památníku Jad Vašem, který připomíná oběti a hrdiny holokaustu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

6:16 Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci.