Štefek (KSČM): Letecké muzeum v Mladé Boleslavi bude!

30.06.2014 17:40

Rada kraje 30. 6. projednala stav a harmonogram příprav na otevření Leteckého muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi.

Štefek (KSČM): Letecké muzeum v Mladé Boleslavi bude!
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Po rozhodnutí o odloženém financování stavby v hodnotě cca 170 milionů Kč a rozhodnutí o provozování objektu Muzeem Mladoboleslavska, p.o. byla následně na sklonku roku 2013 v souladu s usneseními Rady kraje předložena žádost do Regionálního operačního programu o poskytnutí dotace na vybavení interiérů Leteckého muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi.

„Žádost byla podána v režimu veřejné podpory, tedy s 60% podílem kraje 40% dotací, a to proto, aby 1) bylo možné objekt vybavit gastroprovozem a  leteckými a seskokovými simulátory, 2) bylo možné počítat s variantami provozu, které nebudou pro kraj znamenat potřebu provozních prostředků.“ sdělil radní Štefek.

Výbor Regionální rady na svém zasedání doporučil projekt k financování a následně byla schválena a 27. 5. podepsána i smlouva o poskytnutí dotace s Regionální radou, obdobně Rada kraje a Zastupitelstvo kraje potvrdily uzavření smlouvy o zápůjčce mezi Středočeským krajem a Muzeem Mladoboleslavska pro uskutečnění projektu „Letecké muzeum - interiéry“. Interiéry se nyní soutěží a konečný termín uzavření příjmu žádostí je právě 30. června.

V současnosti se pracuje na libretu expozice, která je tvořena ve spolupráci s odborníky dalších subjektů.

Rada kraje vzala na vědomí harmonogram do otevření Leteckého muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi.

„V harmonogramu je doporučeno otevření muzea na Den letectví a kosmonautiky 12. 4. 2015. Zhruba od začátku srpna do prosince se počítá s instalací interiéru, poslední přijdou na řadu atrakce, letecké a seskokové simulátory., od února bude probíhat příprava na otevření a dokončování expozic, v březnu pak počítáme se zkušebním provozem.“ komentoval harmonogram radní Štefek.

Připomněl též, že muzeum bylo na infopanelech představeno i na leteckém dni 14. června a bude možné ho částečně poodhalit třeba i na Svatováclavské jízdě 28. 9.

Rada kraje zároveň vzala na vědomí vznik Muzejní rady pro Letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi, která bude odborným poradním orgánem Muzea Mladoboleslavska, a která bude řešit koncepci a strategii muzea, výstavní expozice, rozvojové projekty a domácí a zahraniční spolupráci.

„Členy Muzejní rady jsou nadšenci a odborníci v letectví, z Letecké amatérské asociace, z časopisu Letectví a kosmonautika, ze Škoda Muzea, z Nadačního fondu letadla Metoda Vlacha, z Národního technického muzea nebo z Vojenského historického ústavu.“ doplnil Štefek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zdeněk Štefek - profil

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kettner (SPD): Prosím vás, už si aspoň přestaňte hrát na demokraty

21:03 Kettner (SPD): Prosím vás, už si aspoň přestaňte hrát na demokraty

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě