Štěpánová (STAN): Za drobné živnostníky se budeme bít i nadále

23.09.2016 13:52

Na včerejším zasedání zastupitelé Pardubického kraje o jeden hlas nepodpořili návrh Starostů a nezávislých (STAN) na zákonodárnou iniciativu novely zákona o elektronické evidenci tržeb (EET).

Štěpánová (STAN): Za drobné živnostníky se budeme bít i nadále
Foto: STAN
Popisek: Hana Štěpánová (STAN)

Ti krajští zastupitelé, kteří byli proti, nebo se zdrželi hlasování, tak dali jasný vzkaz 1698 občanům Pardubického kraje, kteří se podepsali pod petici a změnu zákona o EET kvůli jeho budoucímu negativnímu dopadu na drobné živnostníky. „Nad mnohými z drobných živnostníků tak i nadále visí existenční hrozba, pod kterou se „podepsala“ nadpoloviční většina zastupitelů vládnoucí koalice v čele se sociální demokracií, a tak se i v Pardubickém kraji můžeme obávat zániku tradičních služeb a řemesel,“ uvedla lídryně a současná krajská zastupitelka za STAN Hana Štěpánová, která netajila své zklamání z výsledku hlasování: „Vypadá to, že k podpoře malých živnostníků má více než polovina současných krajských zastupitelů daleko a jejich voliči by si toho měli všimnout. My se za drobné živnostníky v regionech Pardubického kraje budeme bít i nadále, a proto je důležité, aby nás v krajském zastupitelstvu bylo víc a podobná rozhodování probíhala úplně jinak.“

Proti návrhu vystoupil venkovský senátor Petr Šilar 

„Paradoxem je, že proti iniciativě vystoupil venkovský senátor zastupitel Petr Šilar z KDU-ČSL, který hlasoval proti,“ uvedl Oldřich Koblížek, starosta Vraclavi a předseda STAN v Pardubickém kraji. „Je smutné, když senátor – zákonodárce – vystoupí na jednání krajského zastupitelstva proti podpoře zákonodárné iniciativy zastupitele s argumenty, které jsou v rozporu se zákonem o krajích, a tím ovlivní rozhodování dalších zastupitelů,“ zdůraznil krajský tajemník STAN František Mokrejš.

Vedení kraje petici původně nemělo v úmyslu projednat

Petici během června letošního roku podepsalo 1698 živnostníků a občanů z Pardubického kraje a na 144 arších ji kandidáti Starostů a nezávislých 27. června 2016 podali na podatelnu Krajského úřadu Pardubického kraje. Cíl byl jasný: prosadit změnu tohoto zákona o EET kvůli jeho negativnímu dopadu na drobné živnostníky.
Podle zákona o krajích č. 129/2000 Sb. a § 12 musela být petice projednána radou nebo zastupitelstvem na jejich zasedání nejpozději do 60 dnů, jde-li o působnost zastupitelstva, nejdéle do 90 dnů. Na pořad jednání Zastupitelstva se tak dostala až nyní, dva týdny před volbami. A to ještě původně pouze ve formě usnesení „…zastupitelstvo bere na vědomí….“ Proti tomu hned v úvodu vystoupila zastupitelka za STAN a naše lídryně Hana Štěpánová a vznesla návrh řádně a podle příslušného zákona petiční aktivitu projednat. „Smyslem petice bylo v prvním kroku prosadit problematiku na jednání krajského zastupitelstva a vyzvat krajské zastupitele k zákonodárné iniciativě. Alespoň jsem ráda, že se zastupitelé k petici postavili čelem a nakonec ji řádně projednali, k čemuž jsem přispěla,“ uvedla Hana Štěpánová. „Bohužel, projednání nepřineslo kýžený výsledek, tedy předání návrhu na změnu zákona o EET ve prospěch drobných živnostníků Poslanecké sněmovně.“

Zkušenost starostky Řečan nad Labem Michaely Matouškové, kandidátky STAN:

Drobní živnostníci již zvažují ukončení svých živností, neboť finanční zátěž na pořízení a především provoz a s ním spojené finanční náklady je velká.

Dle našeho názoru by měl stát naopak podporovat drobné podnikání, vždyť živnostníci i přes riziko podnikání, které nesou, platí daně, sociální a zdravotní pojištění a nejsou na státu závislí. Po ukončení živností hrozí nejen úpadek drobných činností na obcích, ale především vznikne závislost těchto živnostníků na státu, kdy se s největší pravděpodobností budou hlásit na Úřady práce. Měsíční náklad na jednoho nezaměstnaného je cca 20 000 Kč, o které stát přijde, nehledě na to, že z ukončených živností nevybere žádné daně.

Krok na zavedení EET bude mít dle našeho mínění negativní dopad na zaměstnanost a výběr daní.

Zvýšení daní samozřejmě proběhne, neboť jen pořízení vybavení pro provoz EET bude živnostníky a podnikatele stát cca tři čtvrtiny z očekávaného výnosu. Nejsou však zváženy negativní dopady na stát, které vzniknou při rušení živností. Celý krok se zavedením EET pro drobné živnostníky je tedy velmi diskutabilní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Orbán je autoritář. A s autoritáři se nevyjednává. Komise nás neposlechla

20:01 Peksa (Piráti): Orbán je autoritář. A s autoritáři se nevyjednává. Komise nás neposlechla

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k postoji Evropské komise vůči Maďarsku a jejími prem…