Strana práv občanů vykázala loni zisk, měla poměrně štědré dárce

03.04.2015 15:20

Strana práv občanů (SPO), k jejímž cílům patřilo dostat na Hrad bývalého předsedu Miloše Zemana, hospodařila loni se ziskem 4,2 milionu korun. Strana, která má nyní zastoupení v Senátu, loni vykázala poměrně štědré příjmy od dárců z řad jednotlivců i firem. Celkem jí poslali skoro 10,8 milionu korun. Vyplývá to z výroční finanční zprávy, která je ode dneška přístupná v parlamentní knihovně.

Strana práv občanů vykázala loni zisk, měla poměrně štědré dárce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba

Strana práv občanů vykázala příjmy 12,8 milionu korun. Sponzorské dary tvořily jejich drtivou většinu, další část představoval státní příspěvek na činnost téměř 1,9 milionu korun. Náklady SPO činily celkem asi 8,5 milionu korun, z toho čtyři miliony vydala strana na předvolební kampaně.

Jednotlivci poslali SPO, která donedávna nesla v názvu i Zemanovo příjmení, čtyři desítky darů. Vesměs nešlo o nějaké drobné částky, ale o sumy v řádech desetitisíců a statisíců korun. Nejvyšší dva dary činily shodně půl milionu korun. Místopředseda strany, prezidentův poradce a jednatel české pobočky firmy Lukoil Martin Nejedlý poslal 300.000 korun.

Sponzorské příspěvky SPO věnovalo také 25 společností. Po milionu korun, což byl nejvyšší firemní dar, poslaly straně DAKO-CZ a LAMA GAS & OIL. Po půlmilionu korun daly CASH POINT a Ray Service.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…