Stropnický (ANO): Obrana a bezpečnost stály na okraji společenského života. Tento trend je zvrácen

25.10.2015 16:12

Projev na II. národní vyzbrojovací konferenci:

Stropnický (ANO): Obrana a bezpečnost stály na okraji společenského života. Tento trend je zvrácen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Vážené dámy, vážení pánové,

je mi ctí, že mohu zahájit II. národní vyzbrojovací konferenci a přivítat na ní jak představitele státní správy, tak zástupce obranného a bezpečnostního průmyslu i odbornou veřejnost. Není nutné doširoka rozebírat bezpečnostní situaci dnešního multipolárního světa, jehož překotný a dynamický vývoj je stále hůře předvídatelný. Témata jako migrace, hybridní válka, Islámský stát, teroristické akce a další události nás právem znepokojují. Jejich řešení je ovšem často velmi komplikované, pokud vůbec v dané chvíli existuje. Ministerstvo obrany České republiky si současný stav na mezinárodní scéně velmi dobře uvědomuje.

Strategické dokumenty a plány jsou připraveny tak, aby naše armáda byla schopna na všechny výzvy adekvátně reagovat – ať již jako partner v rámci NATO a Evropské unie, nebo na úrovni zabezpečení samotné obranyschopnosti naší země. Právě v době, která klade zvýšené nároky na akceschopnost ozbrojených sil, se negativně projevuje dlouhodobé podfinancování resortu obrany. Zejména v letech 2009-2014 obrana a bezpečnost nepatřily mezi priority vládní agendy a stály na okraji společenského života. Tento stav zpomalil modernizaci armády a přispěl k růstu vnitřního dluhu na technice a výzbroji. Permanentní reorganizace vnášela chaos do akvizic i personální politiky a podepsala se na ztrátě jen obtížně nahraditelných lidských zdrojů.

Tento nebezpečný trend se podařilo i za přispění a podpory mnohých vás přítomných v tomto sále zvrátit. Více prostředků nyní znamená, že je možné restartovat modernizační programy a doplnit výzbroj a vybavení vojáků v souladu s jejich potřebami a našimi závazky. Pro průmysl je to mimo jiné signál, že Ministerstvo obrany České republiky se opět stává spolehlivým a perspektivním zákazníkem. Po mnoha letech má Ministerstvo obrany připravené odpovídající strategické dokumenty, jakými jsou Dlouhodobý výhled, Koncepce výstavby Armády České republiky a Dlouhodobý záměr akvizičních potřeb. Nejedná se však jen o uvedené dokumenty, které samy o sobě představují koncepční rámec na strategické úrovni. Obrana má v plánu pokračovat v dalších konkrétních aktivitách, které se již osvědčily, jako je například organizování průmyslových dnů ke konkrétním zakázkám, či pravidelných seminářů a workshopů v návaznosti na aktivity mezinárodních organizací.

V současné době se také připravují dokumenty nižší strategické úrovně jako je Národní strategie vyzbrojování a Strategie spolupráce MO ČR a obranného a bezpečnostního průmyslu, které by měly konkrétně představit směry, jakými se spolupráce s českým obranným průmyslem bude vyvíjet. Tím nejdůležitějším nástrojem je však podle mého názoru oboustranná důvěra, vzájemná a transparentní komunikace.

Ta byla, je a bude základním kamenem kvalitní a plnohodnotné spolupráce. Bohužel jsme však často svědky, jak si přes Ministerstvo obrany vyřizují svoje osobní, obchodní a ba i politické účty jednotlivé zájmové skupiny. Mám v tomto směru jednu neformální žádost. Ministerstvo obrany je otevřeno jakékoliv konstruktivní debatě. Ostatní formy písemných či verbálních vzkazů nepovažuji za korektní, ba naopak za účelové a sloužící pouze k osobnímu prospěchu svého autora. Naše transparentní vztahy musí být založeny na odborné diskusi, která proběhne ještě před samotnou akvizicí.

Tam od průmyslu očekáváme odbornou pomoc při posouzení realizovatelnosti našich požadavků a doporučení, jakým způsobem tyto požadavky zajistit. Chtěli bychom nastavit systém vyzbrojování tak, aby co nejlépe dokázal reagovat na aktuální změny a dokázal efektivně plnit svou úlohu v zabezpečování AČR potřebným vojenským materiálem. Ostatně otázce transparentnosti a nastavení vztahů mezi průmyslem a státní správou se věnuje také Aliance. Aktuální rozpravu zahájil summit NATO v Chicagu, v současné době probíhá její implementace formou „Pracovního rámce mezi NATO a průmyslem“. Ministerstvo obrany i Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu se těchto diskusí účastní a tu nejlepší praxi z aliančního prostředí bude uplatňovat i doma, například ve formě hledání různých forem domácí i přeshraniční kooperace.

Jinými slovy, spolupráce s českým obranným a bezpečnostním průmyslem je logicky vnímána jako podstatná část obranné politiky státu, ten však nemůže přímo řídit směřování aktivit českého průmyslu, který je v rukou jednotlivých společností. Čas pětiletek je dávno za námi. Firmy však také nemohou automaticky spoléhat na nějaký univerzální ministerský patriotismus. Cílem ministerstva obrany je v prvé řadě získat pro své vojáky produkt, který odpovídá jejich potřebám, je interoperabilní a umožní společné působení našich jednotek v mnohonárodních uskupeních. Je naším společným zájmem, aby český obranný a bezpečnostní průmysl pokračoval ve vývoji a udržení svého místa na trhu obranných technologií ať již svými výrobky nebo uplatněním se v dodavatelském řetězci hlavního kontraktora.

V tomto ohledu budeme usilovat o vzájemnou podporu a hledání a implementaci mechanismů, jak uspět. Dámy a pánové, přeji vám, aby druhá národní vyzbrojovací konference splnila vaše očekávání. Dnešek je mimořádnou příležitostí k upřímnému a prospěšnému dialogu. Přeji vám úspěšné jednání

Informaci k akci, k níž byl projev připraven, najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…