Sviták (SLK): Kraj vyhlašuje program na podporu sdílených kol ve městech. Připravil v něm tři miliony korun

10.03.2023 21:24

Podpora cykloturistiky patří k prioritám Libereckého kraje. Kromě běžných investic do cyklodopravy letos kraj nově vyhlašuje program na podporu městské mobility formou sdílených kol. Připravil do něj pro deset obcí s rozšířenou působností celkem 3 miliony korun.

Sviták (SLK): Kraj vyhlašuje program na podporu sdílených kol ve městech. Připravil v něm tři miliony korun
Foto: SLK
Popisek: Starostové pro Liberecký kraj

„Jedná se o pilotní projekt, u něhož se počítá s napojením na systém veřejné dopravy. Program je určený hlavně pro větší města. Jeho cílem je usnadnit cestování, a to zejména tím, že lidé mohou po vystoupení z vlaku či autobusu pokračovat dál na kolech, přičemž by prvních 15 minut využití sdíleného kola bylo zdarma, a to především pro ty, kteří využívají aplikaci IDOLka,“ uvedl hejtman Martin Půta. 

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26320 lidí

„Je to i motivace pro lidi, aby kola odkládali na určená místa a nedávali je kamkoli se jim zlíbí, jako je tomu například v Liberci u sdílených elektrokoloběžek. Já osobně tento projekt velice podporuji, jelikož je ekologický, ekonomicky výhodný a také přínosný pro zdraví lidí,“ dodal Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy.

Účelem programu je snížení individuální automobilové dopravy ve vybraných obcích Libereckého kraje. Oprávnění žadatelé jsou obce s rozšířenou působností.

Žádosti mohou zájemci podávat od 3. května do 30. června letošního roku. Poté je kraj vyhodnotí a o poskytnutí dotace bude rozhodovat v září letošního roku. Minimální výše dotace činí 10 tisíc korun, maximálně může obdržet jeden žadatel půl milionu korun.

Kraj podporuje cyklodopravu i ze svých dalších dotačních programů. Projektovou přípravu výstavby cyklostezek, jejich budování i rekonstrukce podpoří v tomto roce Liberecký kraj jedenácti miliony korun. Stane se tak prostřednictvím tří programů: 6.1 Podpora výstavby komunikací pro cyklisty, 6.2 Podpora rekonstrukce, údržby a oprav komunikací pro cyklisty a 6.3 Podpora projektové přípravy komunikací pro cyklisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Pane premiére, neumíte bouchnout do stolu a zjednat si pořádek?

19:05 Havlíček (ANO): Pane premiére, neumíte bouchnout do stolu a zjednat si pořádek?

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 9. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě