Svitavský: Správa veřejných financí podle místostarosty Kunce v Židenicících

02.04.2017 12:18

Správa veřejných financí podle místostarosty Kunce (TOP 09) a místostarosty Mgr. Aleše Mrázka (ANO) v Brně-Židenicících.

Svitavský: Správa veřejných financí podle místostarosty Kunce v Židenicících
Foto: ČT
Popisek: Marek Svitavský

Již více než rok občané a opoziční zastupitelé v městské části Brno-Židenice postupně získávají přehled o zakázkách a to i přes obstrukce úřadu pomocí dotazů dle zákona o svobodném přístupu k informacím. Obraz toho, jak vypadá zadávání veřejných zakázek v gesci místostarosty Ing.Petra Kunce (TOP 09) a místostarosty Mgr.Aleše Mrázka (ANO). Ing.Kuncovi, politikovi prezentujícímu se pomocí PR, kde se prezentuje, jako občanský aktivista a lidumil, se odhaluje druhá odvrácená tvář, která pracuje zcela proti občanům a zaměstnancům ÚMČ Brno-Židenice.

Dle nezávislého posouzení Inspektorátu práce z listopadu 2016, který je již nyní veřejně k dispozici i veřejnosti, totiž šikanoval a napadal zaměstnance úřadu, kteří nebyli loajální k jeho obchodním zájmům a jeho politické straně, upozorňovali na jeho možný střet zájmů jako spolumajitele projekční a stavební kanceláře a zároveň jako osobu, která zadává veřejné zakázky v uzavřeném řízení bez možnosti přístupu jiným subjektům.

Dle Inspektorátu práce se dopouštěl porušení zákona v oblasti úseku rovného zacházení a zákazu jakékoliv diskriminace a nejen on, ale ve své podstatě i vedení MČ, které toto šikanování, které tuto jeho činnost dnes již prokazatelně krylo. Díky tomu vznikla spolupráce, mezi úřadem a místostarostou. Začali se navzájem krýt a neposkytovali kompletní informace, jak jim ukládá i zákon. Výsledkem je i fakt, že úřad v současné době čelí šetření ze správního deliktu. Všechno spůsobil Ing.Kunc ve spolupráci s Mgr. Mrázkem a tajemníkem úřadu. Jedninou cestou, jak informace o zakázkách a průběhu vyšetřování šikany získat, byly dotazy podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Dle námi získané dokumentace, dokonce chtělo vedení městské částí a na svoji stranu získat Ministerstvo vnitra, které jim mělo pomoci legitimizovat nepodávání informací a bagatelizovat jednání Ing. Kunce a Mgr. Mrázka dle legislativních obstrukcí. Nicméně Ministerstvo vnitra se ve svém oficiálním vyjádření postavila na stranu veřejnosti a všech zastupitelů a naopak vytklo vedení městské části a úřadu městské části, že informace musí úřad neprodleně poskytovat všem občanům i zastupitelům a dodržovat tak zákon. Jak svědčí záznamy z minulých jednání zastupitelstva tajemník úřadu zastupitele vědomě mystifikoval a bagatelizoval jednání Ing. Kunce a nepostupoval v souladu se zákonem.

Šikanování je jen špičkou ledovce fungování úřadu městské části a mistostarosty Petra Kunce, který našel cestu jak zametat stopy a ve spolupráci s úřadem se začal zbavovat neloajálních zaměstnanců, kteří si diskriminaci a machinace s veřejnými prostředky nenechali líbit. To vše výměnou za to, že bude zamaskován fakt, že výměnou za vyhozené zaměstnance bude tajemník úřadu zaměstnávat své rodinné příslušníky a jejich přátele!

Takové korupční jednání je pro místostarostu Kunce standardním nástrojem a bylo tomu i v minulosti, kdy např. jeho strýc bývalý starosta jihomoravské obce Troskotovice, již odsouzený za korupční jednání v době výkonu své funkce starosty, svému synovci Ing. Kuncovi dohazoval veřejné zakázky v rámci své developerské a stavební činnosti v této obci.

V současné době se rozkrývá jednání pana Kunce, který dle jeho projektových záznamů způsobil předražení několika zakázek v oblasti veřejných ploch a zeleně. Další ztrátu financí způsobil, když znemožnil obci jednat se společností, která realizovala rekonstrukci domu na Karáskově náměstí 5 v Brně. Místo, aby stavbu reklamoval dle znaleckého posudku, který osobně objednal pro MČ, raději veškeré reklamace a nedodělky, nechal znovu za veřejné finance opravit "spřízněným" firmám. Tímto svým rozhodnutím pravděpodobně připravil městsku část o milion korun a tyto informace o možných finančích unicích kryl a neposkytl je v době platné reklamace Kontrolnímu výboru zastupitelstva, ikdyž k tomu byl na zastupitelstvu vyzván. Nejnověji se postupně rozkrývá možná trestná činnost kdy místostarosta Kunc zadával zakázky přímo svým zastupitelským kolegům z TOP 09. V této chvíli úřad dává embargo na veškeré relevantní infomace zastupitelům a překrývá na jejich dotazy jednu lež lží jinou a nechce poskytnout údaje, kdo tyto zakázky zadával. Je třeba prověřit, proč zakázky plnily jeho kolegové ze zastupitelstva z TOP 09, a zda tím nebyl porušen zákon o veřejných zakázkách s ohledem na zvýhodnění vybraného uchazeče, zvláště kdy tomuto zastupiteli tzv. kryly záda další kolegové z jeho projekční kanceláře.

Jednání pana místostarosty si všimli i občané Židenic, kteří poprvé v historii této městské části využili zákona o obcích a pomocí petice svými podpisy si vyžádali zařazení bodu o odvolání Ing. Petra Kunce z funkce místostarosty na první dubnové zasedání zastupitelstva.

Není jisté, do jaké míry může být spolupráce na různých zakázkách rozsáhlá a zda koaliční zastupitelé budou mít volné ruce pro odvolání hlasovat. Už jenom nechuť některých zastupitelů jednat o schválení možného etického kodexu zastupitele Židenic, svědčí o mnohém.

Je napováženou, že když Policie ČR začne problematiku úniku veřejných financí vyšetřovat, veřejnost ani zastupitelstvo není o ničem informováno. Ing. Petr Kunc tak dál zadává zakázky a veřejný rozpočet pláče. Vrcholem všeho je jeho angažování v odkoupení soukromého pozemku za veřejné finance obce, kdy se snaží nerespektovat odhad učiněný úřadem a snaží se cenu zprůměrovat s nadhodnoceným odhadem o více než 100% soukromého prodávajího, zastoupeného profesionálními právníky. Městská část tak opět přijde o cca 1 milion korun. To vše dojednal za zády Majetkové komise rady městké části Židenice a zastupitelů. Kolik ještě veřejných financí bude muset zmizet, než žideničtí občané budou moci prověřit zakázky pana místostarosty Kunce a jeho kolegy místostarosty Mrázka?

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.