Svoboda (KDU-ČSL): Autorským právem se bude EP zabývat po prázdninách

08.07.2018 7:36

Evropský parlament rozhodl, že o sporné směrnici o revizi evropského autorského práva bude opětovně jednat na plenárním zasedání v září.

Svoboda (KDU-ČSL): Autorským právem se bude EP zabývat po prázdninách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Svoboda

Rozhodnutím nepodpořit mandát, který byl vyjednán na půdě právního výboru EP, se tak otevírá cesta pro pečlivou debatu na plénu parlamentu. „O reformě autorského práva v EU se vede diskuse řadu let. Faktem je, že nová pravidla zoufale potřebujeme k tomu, abychom v prostředí internetu nastavili pravidla mezi uživateli, držiteli autorských práv a internetovými platformami, které mají příjmy z reklamy na základě poskytování děl, jež jsou chráněná autorskoprávní ochranou,“ říká Pavel Svoboda, předseda právního výboru EP.

„Považuji za důležité nebránit demokratické diskusi zde na plénu Evropského parlamentu o tak zásadní věci, jakou je reforma autorského práva. Na výboru některé články prošly většinou jednoho hlasu, proto vnímám jako potřebné, abychom o celé věci vedli diskusi v širším plénu. Osobně nejsem přesvědčen, že současné kompromisní znění článků 11 (práva vydavatelů) a čl. 13 (tzv., „value gap“) dobře zajistí práva dotčených na internetu. Nikdo nechce filtrovat internet, ale je třeba nastavit takové podmínky, aby ti, kdo vytvářejí kreativní díla, měli mít možnost tato svá díla efektivně chránit, a to i v digitálním prostředí internetu,“ říká Pavel Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…