Svoboda (KDU-ČSL): Německé mýto nesmí měřit dvojím metrem

11.11.2014 16:25

Pavel Svoboda, předseda právního výboru a člen dopravního výboru EP, kritizuje nový německý plán na zavedení mýtného, který počítá s jinou platbou pro Němce a s jinou pro cizince. Po zasedání dopravního výboru zhodnotil připravovaný německý system mýtného jako diskriminační.

Svoboda (KDU-ČSL): Německé mýto nesmí měřit dvojím metrem
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Svoboda

Jedním z témat, které bylo diskutováno v průběhu slyšení o mýtných systémech, které se uskutečnilo v rámci jednání výboru pro dopravu, bylo zavedení  mýtného  na německých dálnicích.  Německo navrhuje ve svém novém systému výběru dálničních poplatků, aby se část poplatků vracela Němcům od státu zpět. Což se samozřejmě netýká cizinců. Cizinci by tak měli mýto dražší a přispívali na německé dálnice víc, než sami Němci.

Pavel Svoboda k tomu uvádí: „Z pozice předsedy právního výboru se zasadím o to, aby případné zavedení mýtného na německých dálnicích bylo založeno na principu rovného zacházení se všemi občany Evropské unie bez rozdílu.

Je třeba také myslet na dobře fungující spolupráci mezi členskými státy zejména v příhraničních regionech, kterou bychom měli v maximální možné míře podporovat a ne jí opět klást do cesty překážky. Komise musí být v této otázce neutrální a musí pevně hájit zájmy všech občanů, žádná země nesmí znevýhodňovat cizince při placení mýtného vůči svým obyvatelům.“

Dalším téma, které zaznělo na slyšení bylo zavedení technické interoperability národních systémů. Jedná se o evropskou prioritu, která by zjednodušila platbu mýta pomocí jedné palubní jednotky, funkční po celé Evropě,  jak také mimo jiné uvedl koordinátor EPP Wim Van de Camp ve své tiskové zprávě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…