Svoboda (KDU-ČSL): Pronásledování křesťanů je zločinem zločinů

20.11.2017 12:00

Klíčové události ze zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Svoboda (KDU-ČSL): Pronásledování křesťanů je zločinem zločinů
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Poslanec Evropského parlamentu Pavel Svoboda na besedě v Hradci Králové

V rámci listopadového plenárního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku proběhla na plénu rozprava na téma pronásledování křesťanů ve světě, ve které vystoupil i europoslanec Pavel Svoboda, předseda právního výboru EP. Ve své promluvě mimo jiné řekl, že podle nezávislých institucí, jsou křesťané nejpronásledovanější skupinou na světě a jejich situace se stále zhoršuje: „EU by měla toto pronásledování nazývat pravým jménem, tak, jak je nazývá řada významných parlamentů světa: jde o genocidu a genocida je zločinem zločinů.“

Z křesťansko-židovských kořenů vyplývá samotný základ západní civilizace – úcta k jednotlivci, která je i základem systému ochrany základních práv. Ochrana lidské důstojnosti je tím, čím se západní civilizační okruh liší od jiných částí světa.  "Je proto v zájmu nás všech, aby se obrana křesťanství ve světě stala prioritou zahraniční politiky EU, jinak si podkopáváme základy naší civilizace," dodává český europoslanec, z jehož iniciativy proběhla minulý týden (10.11.2017) v Praze konference právě na téma pronásledování křesťanů, jejíž cílem bylo nejen na tuto otázku upozornit, ale i vyvolat.

Šojdrová: Lidská práva jako podmínka pro spolupráci s Čínou

Michaela Šojdrová (KDU-ČS) na plenárním zasedání Evropského parlamentu 16. listopadu 2017, jménem Výboru pro kulturu a vzdělávání, kterého je členkou, požadovala po Evropské komisi, aby podmínila spolupráci mezi EU a Čínou v oblasti cestovního ruchu dodržováním lidských práv.

„V Číně dochází k pronásledování křesťanů a čínští turisté budou v Evropě ve větší míře navštěvovat také křesťanské památky. Není to paradox?" ptá Michaela Šojdrová, která iniciovala ústní interpelaci Evropského parlamentu Komisi v této otázce.

Evropská komise vyhlásila rok cestovního ruchu mezi EU a Čínou na rok 2018. Tedy ve stejném období, kdy bude probíhat i Evropský rok kulturního dědictví, jehož smyslem je podpořit evropské hodnoty a identitu. Michaela Šojdrová tak upozorňuje na riziko, že společná iniciativa Komise s Čínou by mohla být v rozporu s touto snahou.

Zdechovský: Evropský parlament má poprvé v historii ve vedení Romku

Ve středu 15. listopadu byla za novou místopředsedkyni Evropského parlamentu zvolena Lívia Járóková (Fidesz, EPP) z Maďarska, která se tak stala historicky první europoslankyní romského původu, jež dosáhla na takto důležitý post.

“Lívia je europoslankyní už od roku 2004 a celou dobu nejen velmi aktivně bojuje za práva Romů, ale předně  dokazuje, že se systematickou prací opravdu dá dosáhnout výborných výsledků, a to bez ohledu na původ,” vyjadřuje nad zvolením radost europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se Romů na půdě Evropského parlamentu už několikrát zastal. Čtyři roky s nimi totiž pracoval jako streetworker a ví tak, že pozitivní příklady táhnou.

"Můžeme na Romy nadávat a poukazovat na to, že někteří třeba nechávají běhat děti po ulici, ale proč neukázat také příklady Romů, kteří nejen dokázali získat doktorát na prestižní zahraniční univerzitě, ale byli třeba i zvoleni na post místopředsedy Parlamentu? “ ptá se Zdechovský a připomíná, že jeho maďarská kolegyně z frakce je držitelkou doktorátu z Londýnské univerzity a za její práci jí bylo uděleno už několik významných ocenění.

Járóková v pozici místopředsedkyně nahradí Ildikó Gall-Pelczovou, která získala prestižní místo na Evropské účetním dvoře v Lucemburku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.