Svobodní: Harmonogram uvolňování

19.04.2020 8:38

Vláda rozhodla o harmonogramu, podle něhož se budou v příštích týdnech uvolňovat pravidla karantény a postupně znovuotvírat různé druhy provozů. Vyplývá z něj, že poslední podniky, jako například uzavřené restaurace nebo provozovny v nákupních centrech budou smět znovu poskytovat zákazníkům své služby až v pondělí 8. června. K A je ovšem nutné dodat i B.

Svobodní: Harmonogram uvolňování
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Buď stát dostatečně a rychle “státem zavřené” provozy odškodní (naše návrhy z 20.3. jsou stále použitelné) a nebo půjde o plošnou likvidaci živnostníků a malých podnikatelů, jakou od roku 1953 nepamatujeme. Nechceme v žádném případě zlehčovat důsledky pandemie COVID-19, upozorňujeme však, že léčba nesmí v žádném případě vést k úmrtí pacienta. Eutanazii celého malopodnikatelského stavu nelze považovat za přijatelnou léčbu!

Na přístupu vlády se nepochybně ukazuje, že nikdo z odpovědných politiků, včetně premiéra Babiše, nemá aktivní zkušenost s vedením malého či středního podniku, s nutností každodenně řešit cashflow, bojovat se svazujícími pravidly zákoníku práce, čelit bezpočtu omezujících a mnohdy nesmyslných regulací (např. zákaz kouření nebo EET). Malé a střední podniky jsou nesmírně důležité, i když si premiér Babiš může myslet opak. Bez ohledu na to, jakou měrou se podílejí na ekonomickém agregátu zvaném HDP, vytvářejí život v místech svého působení a zdravé podhoubí, ze kterého může vyrůstat ekonomicky aktivní a prosperující národ.

  1. Vyzýváme tedy k citlivějšímu přístupu, který by dokázal, jak zajistit ochranu zdraví, a zároveň neodsoudil malé a střední podnikatele ke krachu.
  2. Je třeba neprodleně navázat úzký kontakt s podnikatelskými asociacemi. Například sdružení Apron, které vzniklo jako reakce na opatření proti šíření koronaviru a sdružuje v tuto chvíli více než tisíc majitelů restaurací, nabídlo vládě vlastní řešení a navrhlo, jak mohou provozy v určité míře fungovat i při zajištění ochrany zdraví. Nedostalo se jí žádné odpovědi. Takový arogantní přístup naprosto odmítáme.
  3. Voláme po okamžitém schválení kroků na ulehčení situace malých a středních podniků, jako je pozastavení všech povinných odvodů na celou další dobu, po kterou budou tyto podniky čelit následkům karanténních opatření nebo vstup do všech pracovněprávních vztahů, které byly v důsledku karantény přerušeny (platby ošetřovného, nemocenského, atd). Svobodní již v březnu navrhli pět konkrétních kroků na záchranu malopodnikatelského stavu v ČR a tyto kroky jsou stále použitelné.

Republikové předsednictvo Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Věděli jste, že je pražské metro jedno z nejhezčích na světě?

16:14 Hřib (Piráti): Věděli jste, že je pražské metro jedno z nejhezčích na světě?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pražskému metru.