TOP 09: Stop přemrštěným odměnám při vymáhání bagatelních pohledávek

13.02.2014 11:10

Skupina poslanců napříč politickými stranami předložila novelu zákonů, které by měly zabránit zneužívání tísně dlužníků a prohlubování jejich problémů. Jde o potřebné změny předložené již v minulém funkčním období, jež však kvůli rozpuštění sněmovny nemohly být projednány.

TOP 09: Stop přemrštěným odměnám při vymáhání bagatelních pohledávek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

„Nijak nezpochybňujeme, že dluhy se musí platit a je potřeba je důsledně vymáhat. Není ale možné, aby si z problémů dlužníků, a to nejenom z řad sociálně potřebných občanů a seniorů, dělaly zlatý důl některé advokátní kanceláře a nepoctivé úvěrové společnosti,“ upozornila zástupkyně předkladatelů Helena Langšádlová (TOP 09).

"Smyslem exekucí by měl být návrat dlužné částky, nikoli byznys pro advokáty a exekutory. Stanovení jasných pravidel v exekucích znamená, že si nebudeme vyrábět klienty do sociálního systému, který v tomto důsledku stojí daňové poplatníky další prostředky," uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Jde především o tzv. bagatelní pohledávky, jejichž řešení nebývá složité a nevyžaduje žádné náročné úkony. Jedná se například o nezaplacené jízdné v hromadné dopravě nebo o neuhrazené úroky z prodlení při pozdním zaplacení faktury za elektřinu či plyn.  „Zde dochází k umělému navyšování nákladů jejich dělením, uplatňováním dílčích sankcí apod. Česká justice je zahlcena tímto typem zdánlivých sporů. To vede k poklesu vymahatelnosti práva, což prohlubuje nedůvěru ve spravedlnost,“ uvedl poslanec Jan Chvojka (ČSSD).

Za dluh ve výši 1020 korun zaplatí občan průměrně 15500 Kč, přičemž náklady na advokáta v nalézacím řízení tvoří 4700 Kč a advokáta v exekučním řízení téměř 2000 Kč. „Známe také případy, kdy občanka sice zaplatila celou pokutu jistého dopravního podniku, ale nezaplatila desetikorunu za přepravu, k čemuž ji podnik nevyzval. Nakonec musela zaplatit 17 tisíc korun, kdy odměny advokátů činily přes 8000 Kč,“ řekl Daniel Hůle, analytik společnosti Člověk v tísni.

Návrh vytváří právní režim, kdy soud bude přiznávat náklady řízení, pouze pokud k tomu sezná důvod. Nahradil by současný stav, kdy platí princip opačný, jenž se ovšem v praxi neosvědčuje. „Budeme moci ulehčit těžký osud statisícům drobných dlužníků, a přitom notoričtí neplatiči a podvodníci budou moci být nadále potrestáni,“ dodal poslanec Marek Benda (ODS).

Návrh zároveň přiznává úspěšnému účastníkovi řízení v bagatelních sporech nárok na paušální náhradu tzv. hotových výdajů, a to i tehdy, když účastník jedná v řízení sám bez zástupce, i když je zastoupen obecným zmocněncem nebo třeba svým zaměstnancem. „Novelu vnímáme jako pokus navrátit vymáhací řízení „ke kořenům“, tedy k jeho základnímu účelu, kterým je uspokojení pohledávky věřitele beztoho, aby byl dlužník zatížen neadekvátním, často i několikanásobným, nárůstem dlužné částky právě o částky náhrady nákladů řízení,“uvedl Jan Matoušek, náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace.

Celé znění návrhu je k dispozici zde: http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=7&CT=107&CT1=0

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pastuchová (ANO): Zvýší se riziko vzniku korupčního prostředí

17:04 Pastuchová (ANO): Zvýší se riziko vzniku korupčního prostředí

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…