TOP 09: V příměstských oblastech prudce roste počet dětí a kapacita škol nepostačuje

22.12.2013 15:40

Sněmovna odsouhlasila návrh poslankyň TOP 09 na výstavbu regionálních škol.

TOP 09: V příměstských oblastech prudce roste počet dětí a kapacita škol nepostačuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

Poslanci při schvalování rozpočtu podpořili návrh poslankyň TOP 09 Věry Kovářové a Heleny Langšádlové na zřízení dotačního programu pro podporu výstavby škol v rychle se rozvíjejících městských aglomeracích kolem metropolí. Už v příštím roce si díky tomu obce rozdělí 300 milionů korun.

Ve venkovských lokalitách kolem metropolí (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň) prudce roste počet dětí a kapacita základních škol nepostačuje. To má pomoci řešit návrh poslankyň klubu TOP 09 a Starostové.

„Stěhování mladých rodin do příměstských oblastí vyvolalo v některých částech republiky neřešitelnou situaci, kapacita základních škol je zcela nedostačující. To vyžaduje urychlené řešení a přijetí našeho návrhu umožní nastartovat program podpory, který už v minulosti ministerstvo financí připravilo,“ vysvětlila Věra Kovářová.

S problémem se potýkají zejména obce, kde je mnoho mladých rodin s dětmi. Rodiče pracují v metropolích, ale bydlet chtějí na venkově, kde základní školy zvýšeným nárokům na kapacitu v současnosti nedokáží vyhovět.

Samy obce přitom nejsou schopny zajistit dostatečnou kapacitu základních škol vlastními prostředky. „Je v zájmu celé společnosti dotčené obce v této prioritě podpořit z centrálních zdrojů,“ uzavřel Miroslav Kalousek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…