Telička (ANO) ve Washingtonu: Někdy to vypadá, jako by Spojené státy neměly o existenci EU ponětí

29.10.2015 11:56

Telička ve Washingtonu jednal o Kubě a vztazích mezi EU a USA.

Telička (ANO) ve Washingtonu: Někdy to vypadá, jako by Spojené státy neměly o existenci EU ponětí
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Ve druhé části cesty do Spojených států diskutoval Pavel Telička ve Washingtonu s americkými i evropskými představiteli o znovunavázání vztahů s Kubou, vztazích mezi EU a USA a situaci v Ázerbájdžánu.

Ve Washingtonu se poslanec Telička 19. října setkal s představiteli zastoupení Evropského parlamentu Antoinem Ripollem a Geoffreym Harrisem, s nimiž hovořili především o vývoji americko-evropských vztahů.

„Vztahy, které nejsou právě vynikající, potřebujeme naléhavě oživit. Někdy to vypadá, jako by Spojené státy neměly o existenci EU ponětí, zatímco v různých částech Evropy sílí antiamerikanismus,“ prohlásil po setkání Pavel Telička.

“Podle zástupců EP panuje napětí hlavně v oblastech energetiky, ochrany dat, geneticky upraných plodin, a dalších. Američtí představitelé se také kriticky dívají na chabou reakci EU na migrační krizi,“ dodal poslanec.

“Potřebujeme také silnější impuls pro vyjednávání o dohodě TTIP. Měli bychom být schopni lidem v Evropě vysvětlit, v čem je pro ně tato dohoda výhodná,“ dodal.

Spolu s Martinem Paloušem z Florida International University a kubánskou aktivistkou Rosou Marií Paya se Pavel Telička sešel s Eddym Acevedem, ředitelem kabinetu republikánské kongresmanky Illeny Ross-Lethinenové. Eddy Avecedo kritizoval politiku americké vlády vůči Kubě a zdůraznil, že pokrok ve vyjednávání musí provázet reformy na straně Castrova režimu. Na Kubě se však nic zásadního neděje.

O Kubě a evropsko-americké spolupráci hovořil Pavel Telička také s prezidentem Národní nadace pro demokracii (National Endowment Fund) Carlem Gershmanem a její viceprezidentkou Barbarou Heig. Tato nezisková organizace používá tzv. soft power pro podporu demokracie ve světě.

Podle představitelů nadace se situace na Kubě od obnovení vztahů s USA ve skutečnosti zhoršila, počet uprchíků se zdvojnásobil. Američtí investoři se kvůli překážkám na trhu vracejí z Kuby zklamáni.

V rozhovorech s představiteli amerického ministerstva zahraničí se Pavel Telička zaměřil na situaci v Ázerbájdžánu. Zmínil také svou plánovanou cestu do Baku odvolanou poté, co ázerbájdžánské úřady zrušily oficiální část jeho programu.

„Ázerbájdžánské úřady využily rezoluci Evropského parlamentu kritizující porušování lidských práv v zemi jako záminku pro vyhýbání se dialogu,“ uvedl Pavel Telička. „Budu se ale vývoji v Ázerbájdžánu věnovat i nadále a budu se snažit zemi navštívit.“

Poznamenal také, že USA a EU by měli ve snaze o zlepšení situace v Ázerbájdžánu úžeji spolupracovat. Bude však nejprve nutné najít cestu, jak toho dosáhnout, a dohodnout se na konkrétním postupu, kde by mohlo být dosaženo pokroku.

“Cesta do Spojených států byla velmi užitečná a informativní,“ řekl Pavel Telička. „Vždy je dobré si vyslechnout názor partnera. Mám teď lepší představu o názorech Washingtonu na témata, kterým se věnuji v Evropském parlamentu,” uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…