Tiso (TOP 09): ODS a STAN ponesou zodpovědnost za hejtmanku Jermanovou

14.10.2016 12:58

Ve čtvrtek 13.10. jsem za TOP 09 ukončil jednání v rámci potenciální koalice ANO, STAN, ODS a TOP 09. Vzhledem k tomu, že již nejsem vázán dohodami o způsobu informování veřejnosti, kterou jsem v rámci vyjednávání beze zbytku ctil, mohu se teď vyjádřit otevřeněji k celému průběhu vyjednávání po krajských volbách:

Tiso (TOP 09): ODS a STAN ponesou zodpovědnost za hejtmanku Jermanovou
Foto: TOP 09
Popisek: Petr Tiso

TOP 09 se sešla hned po vyhlášení výsledků se všemi stranami zvolenými do zastupitelstva, kromě komunistů. Volební výsledky dávaly jen omezené varianty pro vytvoření koalice za účasti TOP 09 a bez účasti KSČM. První byla "koalice proti ANO", tj. STAN+ČSSD+ODS+ev. TOP 09, další varianta byla ANO+STAN+TOP 09 a/nebo ODS.

Jednání se rychle vyvinula tak, že díky jasnému postoji STAN, že si nepřeje první uvedenou variantu, neboť v tomto případě by existovala závislost koalice na velmi problematických jménech v ČSSD spojených ještě s exhejtmanem Rathem.

Upřednostněna byla tedy ze strany STAN druhá varianta (tj. ANO+STAN+TOP), kam jsme dostali pozvánku k jednání. Přijali jsme ji a v dobré víře začali jednat. Na jednání zazněla naše preference, aby se stal hejtmanem pan Vít Rakušan ze STAN, po složitých jednáních se na tom všechny tři subjekty shodly - v této podobě rodící se koalice vypadala, že by mohla představovat skutečnou změnu oproti minulým obdobím, kdy vládla ODS a také ČSSD. Po shodě na osobě hejtmana a oproti tomu posílení počtu radních pro ANO se jednalo se dál - zejména o pojistkách proti přehlasování partnerů - jinými slovy vše bylo připravováno tak, aby klíčová rozhodnutí rady musela být přijímaná konsenzuálně - tj. se souhlasem všech tří stran. Během jednání jsme si všichni tři partneři vyhradili exkluzivitu - tzn., že jsme se zavázali, že nikdo nebudeme jednat s nikým čtvrtým. Následovala podrobná diskuze nad textem návrhu koaliční smlouvy - práce relativně svižně postupovaly.

Pak však došlo ke zvratu: ANO porušilo dohodnutou exkluzivitu jednání ve třech a bez konzultace s partnery vtáhlo do hry ODS. Zástupci STAN a TOP přišli na další jednání potenciální trojkoalice, kde jsme očekávali další ladění textu koaliční smlouvy. K tomu nedošlo, místo toho jsme našli na místě jednání kromě ANO i zástupce ODS.

Vše dohodnuté mezi třemi bylo bez mrknutí oka bylo shozeno ze stolu. Ze strany ANO dotaz, zda STAN a TOP 09 akceptuje přibrání ODS k jednání, s tímto jsme neměli obecně problém. Poté však zástupci ANO a ODS oznámili, že hejtmanem v tomto novém složení nebude pan Rakušan, ale paní Jermanová a tím se zásadně změnily vyjednané podmínky. Rovněž se oslabilo zastoupení TOP 09 v rámci této koalice ve prospěch ODS.

Po tomto překvapivém zvratu si STAN a TOP 09 vzaly do druhého dne přestávku k rychlým konzultacím uvnitř vyjednávacích týmů a orgánů svých stran. V případě TOP 09 vyšlo, že mám za TOP 09 ukončit jednání, což jsem v souladu s tím udělal.

Stručně lze důvody shrnout takto:

TOP 09 považuje osobu hejtmana za neskutečně důležitou - jedná se o viditelný symbol. Paní Jermanová z hnutí ANO byla v zastupitelstvu kraje za ODS v době exhejtmana Bendla a nesla tedy spoluodpovědnost za toto období, Nepovažujeme ji proto bohužel za ten námi požadovaný symbol změny v kraji, a proto se této koalice nechceme účastnit.

Dalším důvodem je otázka důvěry v partnera potenciální koalice. Během jednání o budoucí spolupráci došlo ze strany ANO k porušení slíbené exkluzivity v jednání ve třech a k několika dalším neuvěřitelným situacím, které velmi narušily důvěru TOP 09 v celý tento projekt.
Po oficiálním oznámení ukončení jednání v potenciální čtyřkoalici ze strany TOP 09, došlo k nestandardní situaci a v jednací místnosti nepochopitelně zůstal jeden ze zástupců TOP 09 a předstíral, že jedná za TOP 09 dále, aniž by k tomu měl mandát. (Ostatně, média se tím podrobně zabývala)

Včera se celou vzniklou situací zabýval na mimořádné schůzi krajský výbor TOP 09 a drtivou většinou podpořil můj postup v rámci vyjednávání, tj. odchod z jednání.

Jestli se ANO, STAN a ODS dohodnou, je zatím nejasné. Pokud se dohodnou, ponesou ODS a STAN plnou odpovědnost za to, že se stane hejtmankou paní Jermanová z hnutí ANO. Pokud se nedohodnou, my budeme každopádně připraveni jednat o jiné alternativě.

Autor je lídr TOP 09 ve Středočeském kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!