Tošenovský (ODS): Ďjó, moře!

17.05.2014 21:00

Na školní četbu málokdo z nás vzpomíná s láskou, asi už jen proto, že byla povinná. Přesto díky ní v každém z nás, často aniž bychom si to uvědomovali, uvízly střípky tvořící součást české kulturní tradice, včetně některých jazykových obratů. Ty se čas po čase vynoří z mysli v reakci na aktuální situaci.

Tošenovský (ODS): Ďjó, moře!
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Europoslanec Evžen Tošenovský

A tak to bylo i u mě ke konci minulého týdne. Kdo z Vás četl Nerudovy Povídky malostranské, vzpomene si možná taky na postavičku Hastrmana a klasickou starcovu hlášku „Ďjó, moře! - Proč nebydlíme u moře!"

Nadace Open Society Fund se rozhodla propagovat volby do Evropského parlamentu fiktivním úryvkem ze zpráv jedné soukromé německé televize. Hlavním sdělením je, že díky lenosti českých europoslanců přišla Česká republika o možnost získat desetikilometrové pásmo chorvatského pobřeží. Považoval bych to za docela povedený vtip, my Češi, Moravané a Slezané Jadran prostě milujeme, navíc si v klipu svých několik vteřin slávy užívá i Konrad Szymański, můj polský kolega z konzervativní frakce. Pokud by mě ovšem nezačali oslovovat rozzlobení voliči, jaktože nechráním naše národní zájmy a tohle jsem způsobil?!

Jak už to funguje u podobných virálních kampaní – autor se po chvíli mlčení přihlásil a nyní rozjíždí seriózní kampaň za zvýšení účasti ve volbách. „Nachytaní“ už ale vysvětlení tak nadšeně jako původní klip na sociálních sítích sdílet nebudou. U mnoha lidí tak může v podvědomí zůstat jediný dojem: stávající europoslanci (naházení do jednoho pytle) na svou práci prostě kašlali. Škoda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koten (SPD): Invaze imigrantů do Evropy pokračuje. Loni stoupla o 20 %

18:14 Koten (SPD): Invaze imigrantů do Evropy pokračuje. Loni stoupla o 20 %

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migraci.