Urban: Alena Vitásková svůj úřednický post považuje za své vlastní nedotknutelné království

05.03.2014 14:02

Milan Urban neustoupí nátlaku, který má zabránit změnám v ERÚ.

Urban: Alena Vitásková svůj úřednický post považuje za své vlastní nedotknutelné království
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

Anketa

Jaká strana, aktuálně pod 5 procent, je Vám nejblíž?

11%
23%
hlasovalo: 3943 lidí
Poslanec ČSSD Milan Urban odmítá ustoupit od záměru vnést větší transparentnost do fungování Energetického regulačního úřadu. A to přesto, že šéfka ERÚ Alena Vitásková převádí standardní poslanecký návrh do čistě osobní roviny a mluví o „vydírání“ či „pokusu o ovládnutí organizace zájmovými skupinami“. Podle slov Milana Urbana nemohou vnímat úředníci své posty jako doživotní léno, a musí si zvykat na silnější kontrolu.

„Čtyřleté úsilí o novelu příslušného zákona hodláme dovést do konce bez ohledu na osobní útoky. Smyslem změny je, aby ERÚ řídila, podobně jako Český telekomunikační úřad, rada složená z pěti členů. Jednotliví členové by se pak střídali ve funkci podle principu rotace,“ připomněl Milan Urban zásadní chystanou změnu.

Sociální demokracie jednoznačně zastává názor, že návrh pomůže, aby ERÚ fungoval nezávisle, profesionálně a transparentně. Je nepřípustné aby úředníci při obhajobě svých zájmů napadali ústavní činitele.

„Výroky Aleny Vitáskové bohužel ukazují, že zastávaný úřednický post považuje za své vlastní nedotknutelné království. Tak tomu ale není a být nemůže,“ dodal Urban s tím, že další posun v modernizaci úřadu by měl přijít 18. března, kdy zasedne hospodářský výbor PSP. Tam je politik místopředsedou.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…