VV: Každý Čech starší osmnácti let vsadil za rok průměrně 5 % průměrné hrubé mzdy

25.06.2013 17:35

Na půdě Poslanecké sněmovny proběhl seminář „Výkon státní správy a regulace hazardu“.

VV: Každý Čech starší osmnácti let vsadil za rok průměrně 5 % průměrné hrubé mzdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Seminář se uskutečnil pod záštitou poslanců Věcí veřejných -  Michala Babáka a Víta Bárty. Zúčastnil se ho i ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Vystoupili rovněž starostové obcí - Antonín Lízner starosta obce Příšovice nebo Ing. Miroslav Uchytil – starosta obce Chlumec nad Cidlinou.

„Už třetím rokem bojujeme proti hazardu a jeho dopadům. Největší zlo spočívá v interaktivních terminálech, které nebyly spravovány obcemi, ale Ministerstvem financí. To je víceméně protizákonné“, řekl na úvod semináře Babák a dodal, že cílem regulace hazardu je to, aby měl co nejmenší sociální dopady. 

Prakticky regulaci hazardu vidí poslanci v koncentraci heren do jednoho místa. „Nelépe do Casina, v okolí by měla rovněž být policejní stanice, vstup do herny by měl být možný jen s občanským průkazem. Výsledkem by tak bylo vyloučení rizikových hráčů“, navrhl řešení Vít Bárta, šéf Véček.

Statistiky negativních dopadů hazardu jsou totiž skutečně alarmující. Negativně ovlivněno hazardem je až 1,5 milionů obyvatel (rodiče, partneři a děti patologických hráčů atd.). V ČR je minimálně 100 tisíc lidí závislých na hazardu. Celková ztráta pro českou společnost se dá odhadovat na 30 mld. 

Druhý blok semináře „Zachování státní správy v obcích a přiblížení výkonu státní správy občanům zahájil ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Shrnul situaci ve stavebnictví, která je podle něj velmi tristní. „ Podařilo se nám atomizovat stavebnictví jako takové. Stavební úřad je správní orgán, a měl  by se vyjadřovat v řízení a postupovat naprosto nezávisle“, řekl ministr a dodal, že územní rozvoj by měl zůstat v kompetenci obcí.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…