Vácha (TOP 09): Kdy bude dálnice D3 v úseku od Nažidel po hranice?

26.07.2017 12:04

Médii proběhla informace, že Českobudějovický krajský úřad musel zrušit územní rozhodnutí pro výstavbu D3 v úseku Nažidla – Dolní Dvořiště.

Vácha (TOP 09): Kdy bude dálnice D3 v úseku od Nažidel po hranice?
Foto: TOP 09
Popisek: prof. RNDr. František Vácha, PhD., poslanec TOP 09 a STAN

Jako důvod se uváděla chyba stavebního úřadu v Kaplici a neshoda s majitelem pozemku, jehož stanovisko již bylo soudně potvrzeno. Má dojít k velkému zpoždění, jelikož musí dojít k novému veřejnému projednávání a opakování procesu EIA.

S žádostí o podrobnější informace jsem se obrátil přímo na dotčený stavební úřad v Kaplici, který územní rozhodnutí vydal.

Vedoucí stavebního úřadu mi potvrdil, že se jeden účastník proti rozhodnutí odvolal ke Krajskému úřadu Jihočeského kraje. Zde však nebyl úspěšný, a proto podal žalobu ke Krajskému správnímu soudu v Českých Budějovicích.

Další uvedená informace je přinejmenším zarážející. Klasickým způsobem bylo vydáno územní rozhodnutí, ale pět dní poté vešla v platnost novela zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA).

Následně soud vydal stanovisko, podle kterého se má postupovat v souladu s novelou, byť ještě v době vydání územního rozhodnutí neplatila. Je tak zapotřebí znovu vypracovat posudek EIA. Jak by mohly vypadat jiné spory, které by se řídily legislativou platnou v budoucnu?

Další příklad toho, jak zpackaný zákon z dílny ministra životního prostředí Brabce v kombinaci s našimi soudy brání výstavbě dálnice D3, a to v tom možná nejnebezpečnějším úseku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.