Váhalová (ČSSD): 20. výročí podpisu Česko-německé deklarace

05.02.2017 16:01

21. ledna 1997 vlády České republiky a Spolkové republiky Německa podepsaly v Praze Česko-německou deklaraci o vzájemných vztazích a jejich budoucím vývoji.

Váhalová (ČSSD): 20. výročí podpisu Česko-německé deklarace
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Hlavní myšlenkou bylo nezatěžovat již vzájemné vztahy minulostí, ale dívat se do budoucnosti. Deklarace vytvořila Německo-český fond budoucnosti, česko-německé diskusní fórum s cílem vytvořit příznivou atmosféru pro mezilidské vztahy mezi českými a německými občany. V historii česko-německých vztahů se střídala období dobrá i špatná. O to více je potřeba ocenit a vážit si nově vybudovaných vztahů, důvěry a spolupráce. V odstupu oněch dvaceti let můžeme říci, že jsme se stali dobrými sousedy.

Toto výročí si koncem ledna připomněla výroční konference Česko-německého diskusního fóra v Lichtenštejnském paláci. V návaznosti na tuto konferenci se konal také slavnostní akt v Karolinu, jehož se zúčastnili ministři zahraničních věcí SRN a ČR, diplomatický sbor a další významní hosté. Českou republiku navštívila parlamentní skupina poslanců německého Spolkového sněmu pod vedením Petry Ernstberger (SPD) a setkali se s českými kolegy z meziparlamentní skupiny přátel, členy rozpočtového, zahraničního a evropských výborů.

S ohledem na historii a evropskou budoucnost považuji Česko-německou deklaraci za velmi přínosnou. V současné době, obrovských výzev pro Evropu, tato spolupráce nabývá na významu. Migrační krize, zhoršení bezpečnostní situace, teroristické útoky a nárůst populistických stran a hnutí v Evropě jsou varující, ale zároveň mohou být spojující. Věřme, že zvítězí pojetí evropské integrace jako svobodné, demokratické a humanistické entity.

Jedním ze střípků pro štěstí do této evropské mozaiky je i Česko-německá deklarace.  

Dana Váhalová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…