Váhalová (ČSSD): A co děti, mohou si už hrát?

15.12.2014 13:56

Tradičně si v prosinci připomínáme Mezinárodní den lidských práv, který připomíná přijetí Všeobecné deklarace lidských práv.

Váhalová (ČSSD): A co děti, mohou si už hrát?
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

V této souvislosti někdy zapomínáme na další velmi důležitou Úmluvu o právech dítěte, přijatou Valným shromážděním OSN 20. listopadu 1989. A je to velká škoda, protože jak ukázala poslední zpráva Dětského fondu OSN (UNICEF), skoro polovina všech dětí na světě trpí chudobou, je ohrožována válkami a nemocí AIDS. Podle této zprávy strádá nyní miliarda mladistvých a nezletilých. Miliarda dětí na světě strádá válkami a chudobou.

Vzhledem k tomu, že závazná Úmluva o právech dítěte přijatá před 25 lety to měla změnit, není to dobrá zpráva. Přesto, že se státy zavázaly, že zabezpečí v nejvyšší možné míře zachování života a rozvoje dítěte a navzdory všem závazným dokumentům a dobrým plánům, je realita pro miliony dětí na celém světě stále ještě jiná. Závazky a cíle těchto úmluv, doporučení, rezolucí a výzev stále nejsou dodržovány ani naplňovány.

Děti jsou  nadále vystavovány  situacím  ohrožujícím  jejich život a vývoj. Stále v mnoha zemích nemají příležitost ke kvalitnímu vzdělání a odpovídající zdravotní a sociální péči; jsou oběťmi otrockých forem dětské práce, mnohdy i sexuálnímu vykořisťování a pohlavnímu zneužívání, nemocem i ozbrojeným konfliktům.

Alarmující je, že i v bohatých zemích jsou děti vystaveny chudobě. Podle údajů Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) jich vyrůstá v chudobě například v Mexiku 27 %; v USA 21,9 %; v Itálii 16,6 %; ve Velké Británii 15,4 %; v Kanadě 14,9 %.

Na světě se stále nedaří zabránit všem nebezpečným konfliktům, nejenom pro nás ve vzdálenějším světě, ale ani v Evropě. Podle výše uvedené zprávy UNICEF téměř polovina z 3,6 miliónu osob, které byly v letech 1990 až 2003 zabity ve válkách  jsou děti. Na světě se v současné době vede kolem 55 ozbrojených konfliktů. Připomeňme si poslední konflikt  na Ukrajině a situaci ukrajinských dětí.

Děti stále náleží k vysoce ohroženým skupinám a je potřeba je chránit před všemi negativními vlivy. Nesmíme dopustit, aby jejich život a vývoj byl narušen, poznamenán trvale či dočasně. Je třeba všemi prostředky zastavit válečné konflikty na světě a vzájemnou dohodou velmocí se snažit omezit výdaje na zbrojení. Takto ušetřené peníze by mohly být použity na zlepšení postavení dětí na celém světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…