Váhalová (ČSSD): Extremismus na vzestupu?

06.11.2015 14:49

Poslední „Zpráva o extremismu na území ČR v roce 2014“ se zaměřuje na popis vývoje, který patřil ve srovnání s rokem letošním k těm klidnějším.

Váhalová (ČSSD): Extremismus na vzestupu?
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Neopakovala se série protiromských pochodů z roku 2013 a dalo by se říci, že veřejnost přestala slyšet na populistické argumenty extremistických politiků, případně jiných protiromských aktivistů. Obyvatelé v regionech, kde se odehrávaly protiromské demonstrace, si uvědomili, že extremisté do sociálně vyloučených lokalit nepřináší ani změnu ani řešení. Pozitivní vliv měla opatření státní správy a samospráv směrem ke zvýšení bezpečnosti v ghettech.

Současně však zpráva varuje, že se výrazněji začaly prosazovat islamofobní subjekty. Po celé Evropě se jako důsledek celosvětové finanční a ekonomické krize objevil nárůst extrémně populistických sil, což se projevilo i v evropských volbách. Tyto strany se v Evropě vyznačují především kritikou imigrace a dle zprávy se rozdělují na ty, které v zásadě neusilují o odstranění demokracie (například francouzská Národní fronta, holandská Strana pro svobodu, Praví Finové, či ojediněle britský UKIP) a strany otevřeně antisystémové, jež se vyznačují odporem k současné demokracii a touhou nahradit ji novým politickým uspořádáním (například Zlatý úsvit v Řecku, Národně-demokratická strana v Německu, či Ataka v Bulharsku).

Dle mého mínění však popularita těchto stran je vždy reakcí na neschopnost tradičních stran popsat problémy a hlavně je okamžitě řešit.

Od 7. ledna 2015, kdy zaútočili ozbrojení islámští extremisté na redakci pařížského satirického listu Charlie Hebdo a zmasakrovali v budově a v její blízkosti nejméně 12 osob, žije Evropa ve strachu. Obavy umocňuje stále narůstající nekontrolovatelná migrace z Blízkého východu, Afriky a Asie, kterou ještě podnítilo nepochopitelné pozvání ze strany německé kancléřky.

Evropa je stále více bezradná a tuto situaci využívají právě různé skupiny extremistů. Pro některé občany je hrozbou islamizace Evropy a pro všechny radikalizace Evropy. Obojí umožňuje strach říci a postavit se za svůj názor, strach zakořeněný z historie a jeho oživování v současnosti s cílem manipulovat a ovlivňovat. Politici, kteří neztratili smysl pro realitu, si velmi dobře uvědomují hrozící nástup extremismu a xenofobie v Evropě.

Vždyť v Rakousku je dnes nejsilnější stranou FPÖ, ve Francii posiluje paní Le Penová. V Německu se dnes stále více ukazuje, že Angela Merkelová už nehovoří za Německo a německý ministr vnitra říká, že „Německo nemůže přijmout všechny uprchlíky z krizových oblastí“ a v regionech narůstají problémy sociálního i bezpečnostního charakteru i odpor starostů a občanů.

Je potřeba si uvědomit, že snaha vyvolat nenávist v evropských společnostech, kde žijí početné menšiny, naruší demokracii v zemích celé Evropské unie. Příliv migrantů, vysoká nezaměstnanost, odcizení a nevraživost mezi většinovou populací a menšinami je pak živnou půdou pro extremisty s cílem vyvolat nenávist, konflikt a nejlépe na rasovém či náboženském podkladě.

Řešení této situace je politické rozhodnutí o odstranění ohnisek nepokojů v jejich jádru v rámci široké koalice zemí a velmocí za účelem eliminace a ukončení válečných konfliktů. Ve svých vlastních zemích pak odpovědná politika, která chápe a řeší obavy občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

12:16 Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke střelbě na FF UK.