Váhalová (ČSSD): Když hodit přes palubu, platí doslova

21.05.2015 19:41

Příliv uprchlíků z Afriky a Asie do Evropy je stále větší. Pro Evropu je stále obtížnější čelit všem možným hrozbám, které to přináší. Podle Organizace spojených národů, ve světě před válkami a persekucí, utíkalo v polovině roku 2014 kolem 57 milionu lidí.

Váhalová (ČSSD): Když hodit přes palubu, platí doslova
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Je to největší migrace od konce 2. světové války. V zemích Evropské unie požádalo o azyl asi 216 tisíc žadatelů, což je však jenom špička ledovce. Podle informací organizace OSN pro uprchlíky, jich 86 % pocházelo z rozvojových zemí, kde průměrné HDP na jednoho obyvatele bylo nižší než 5 000 USD. Jedná se tedy o chudé a politicky nestabilní země.

Zdá se, že země, které mají mít odpovědnost za své občany, ji přesouvají na země bohatší. Potvrzuje to bohužel, i tragický příklad uprchlíků z Bangladéše a Barmy, kdy malajsijský vicepremiér kritizoval barmskou vládu, že je odpovědná za uprchlickou vlnu, protože neřeší vnitřní problémy a násilí ve své zemi.

Pokud bude Evropa pouze přijímat a přerozdělovat uprchlíky a nebude se řešit příčina, neuvolní tak pouze ruce místním politickým uskupením pro další pokračování občanských válek? Nebudou finanční prostředky investovány do nákupu zbraní a náboru vojáků místo, aby sloužily k řešení ekonomické a sociální situace občanů?

Evropa musí jasně deklarovat, že pokud je příčinou uprchlictví ekonomická a sociální situace, je odpovědná především země jeho původu. Pokud jsou příčinou válečné konflikty, je Evropa ochotna za určitých podmínek a na určitou dobu finančně pomoci lidem, kteří jsou ohroženi na životech. Evropa, ale musí také deklarovat, že zemím, které nebudou hledat kompromisy k ukončení stále krutějších válečných konfliktů, nebude poskytovat zbraně, výcvik vojáků a nebude je podporovat, ani v rámci rozvojové pomoci. Nelze stále přihlížet byznysu zbrojního průmyslu, na úkor životů lidí rozvrácených a zpustošených zemí.

Přesto, že Evropa oslavila 70 let od svého posledního válečného konfliktu, nárůst uprchlíků, včetně těch s válečnými zkušenostmi i z jiného kulturního prostředí a rozšiřující se hrozba radikálních náboženských skupin a extremismu, zhoršuje společenské klima ve všech evropských zemích.

Řešením tohoto problému může být pouze mír v ohrožených zemích a sestavení vlád, které se budou lidsky starat o své občany.

Tady vidím možnost bohatších zemí a mezinárodních organizací pomoci a vytvořit podmínky k posílení rozvojových programů obnovy a stabilizace. Dnes už i v zájmu stabilizace Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Ve Švédsku devět let kvalitního života ve zdraví a u nás špatného života v nemoci

12:05 Mašek (ANO): Ve Švédsku devět let kvalitního života ve zdraví a u nás špatného života v nemoci

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 29. května 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění z…