Valachová (ČSSD): Bydlím, tedy jsem

09.04.2020 12:54

Spustila se mela kolem bydlení. Mnozí pronajímatelé a vlastníci domů křičí, že je dočasný zákaz výpovědi z bytu po dobu koronavirových opatření přivede na mizinu.

Valachová (ČSSD): Bydlím, tedy jsem
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Kateřina Valachová v pořadu Horké téma

Někteří dokonce tvrdí, že jde o komunistické opatření a podporuje nenávist k movitějším lidem. Jak je to doopravdy? Řekněme si tři hlavní důvody, proč trh s byty u nás není normální:

  • V Praze a v dalších velkých městech používali někteří pronajímatelé byty pro rychlý zisk á la krátkodobý hotel pro turisty. (A teď zde mají prázdno a lákají nájemce za překvapivě nízké nájmy.) Asi se shodneme, že bytový fond nebyl primárně stvořen pro turistický ruch a placení nájmu v eurech a dolarech. Ale do doby, než udeřil vir, to byl pro mnohé dobrý byznys.
  • Pak jsou tu tzv. investiční nákupy bytů s tím, že jsou určeny pro děti nebo na zvýšení budoucího důchodu z vybíraného nájmu. Historicky žádná nová strategie, což rádi potvrdí třeba pamětníci první republiky. Novinkou je, že teď vám na splátky hypotéky stačil nájem, a ještě vám zbylo. Donedávna tak bylo levnější a výhodnější koupit byt na úvěr, než platit nájemné. Navíc část bytů investičně skoupili cizinci.
  • To vše se dělo za situace, kdy se v zájmu práva každého občana na připomínky k novým stavbám natolik zpomalilo stavební řízení, že se bytů staví méně, než jaká je poptávka.

A jsme v začarovaném kruhu – bytů je nedostatek (také kvůli pronájmům na hotelové bydlení a investicím), takže nájmy jsou vysoké. Nedostatek vznikl z velké části uměle, zdravý trh to rozhodně není.

Anketa

Václav Klaus ml. navrhl, abychom EU hned vypověděli Lisabonskou smlouvu. Souhlasíte?

98%
2%
hlasovalo: 25891 lidí

Co to znamená v této koronavirové době? Hrozí, že se bude opakovat scénář hospodářské krize z roku 2009 a lidé přijdou o bydlení, zůstanou na ulici. Zase se zaplní ubytovny, roztočí se spirála zadlužení, která nakonec postihne celou ekonomiku.

Píší mi rodiny, kterým majitel bytu v krizové době vyhrožuje výpovědí jen kvůli jednomu zpoždění s nájmem (což mimochodem podle práva vůbec není možné), píší mi nájemci, že majitelé odmítají dohodu o splátkách. Je to normální? Někteří pronajímatelé zkrátka vůbec nechápou situaci. Zástupy okamžitě platících nájemníků tady nikde v době celosvětové pandemie nestojí a pokračující dynamický hospodářský růst nás v nejbližších měsících bohužel opravdu nečeká. Rozumně to chápou ti majitelé, kteří třeba v pražském centru najednou zkouší pronajmout za poloviční nebo i třetinovou cenu.

Proto jsou vládní opatření správná. Toto nařízení jen dočasně stabilizuje situaci a brání okamžitým výpovědím. Navíc je časově omezené. NÁJEMNÉ NEZANIKÁ, ANI SE NESNIŽUJE. Navrhovaný zákon pouze umožňuje rozložit nájemné do splátek a v čase.

Za mne si prostě všichni kupujeme čas na skutečně hlubší ekonomická řešení, kterými udržíme ekonomiku v chodu. Díky kterým nedojde k masovému propouštění a lidé zůstanou zaměstnaní. Když to zvládneme, vydělají na to v konečném důsledku jak nájemníci, tak majitelé a pronajímatelé, zkrátka my všichni.

To by měli pochopit zejména ti, kteří v době, kdy by se měl národ sjednotit a společně překonat náhlou krizi, zajímají výhradně o okamžitý obsah své vlastní kapsy. A pro ty, kteří to pochopit nechtějí, připomínám právní zásadu „dobré mravy“. Dovolím si dvě poznámky: české soudy rozhodně nebudou nečinně přihlížet vyhazovům rodin na ulici a násilným vyklízením bytů v době celosvětové pandemie a nouzového stavu. A zkusme najit pravdivý význam hesla „jsme v tom společně“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.