Valachová (ČSSD): Musíme řešit i jiné otázky, nejen maturity

30.04.2021 12:45 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k jednání školského výboru Poslanecké sněmovny

Valachová (ČSSD): Musíme řešit i jiné otázky, nejen maturity
Foto: archív Kateřina Valachová
Popisek: Kateřina Valachová

Školský výbor dnes podle plánu zasedal a co se týká otázek kolem maturit a školství, vyčká plnění usnesení Poslanecké sněmovny z minulého pátku.

Nicméně také přijal usnesení, které jsem jako zpravodajka bodu navrhla.

Oč v něm jde? Musíme řešit i jiné otázky, než jenom maturity, tak možná žákům a studentům budou některé body připadat "odtažité" - ale je to náprava dalších pochybení ministerstva, kterých je daleko více, než letošní maturity/nematurity...

Anketa

Kdyby teď hospoda poblíž načerno otevřela zahrádku, zašli byste posedět?

53%
33%
hlasovalo: 20479 lidí

Takže jsme se usnesli, že výbor:

  • žádá MŠMT prioritně o zachování centrální dodávky státních testů do škol po 10. květnu 2021 a současně bezodkladné předložení nouzového řešení financování testů ve školách vládě v souladu s pandemickým zákonem,
  • žádá MŠMT také o bezodkladné zahrnutí základních uměleckých škol do centrální dodávky státních testů pro jejich pedagogické a nepedagogické pracovníky po 10. květnu 2021,
  • žádá MŠMT o úpravu opatření obecné povahy tak, aby se podmínka úlevy v didaktickém testu - 160 hodin praxe v sociálních a zdravotnických zařízeních - uplatnila rovným způsobem vůči žákům a žákyním všech oborů.

Jak určitě víte, tak nahoře zmíněné usnesení sněmovny (a ještě ho přikládám k textu) dalo ministrovi čtyři jasné úkoly, z nichž zatím stihnul splnit jeden (číslo 2), na zbylé má ještě dneska čas.

Aby mne zase někdo nenařknul, že vám dávám plané naděje a odvádím vás od učení, tak jako už mnohokrát před tím znovu dodávám:

  • Věřte především sobě!
  • Co se naučíte, to vám nikdo nevezme!
  • Připravujte se na maturity a neupínejte se k řešení, které možná bude, ale s větší pravděpodobností nebude!
  • Nenechte se znechutit tím, že jste obětí nespravedlnosti. Máte v tom pravdu, ale čím lépe se dokážete připravit, tím spíše tu nespravedlnost porazíte!
  • A především! Nenechte si namluvit, že vám společnost a vláda nic nedluží. Dluží! Máte právo na to, aby vám byla dána možnost doplnit si vzdělání, vědomosti a dovednosti, které vám tento více než rok vzal. Máte právo to požadovat a máte naprosté právo přitom hodně hlasitě křičet.

PS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…