Valachová (ČSSD): Ošetřovné, pokud je někdo využívá, tak jsou to velmi často partneři a manželé

01.04.2021 22:02

Projev na 96. schůzi Poslanecké sněmovny dne 1. 4. 2021 k návrhu poslanců Kateřiny Valachové, Olgy Richterové, Lucie Šafránkové, Stanislava Grospiče, Markéty Pekarové Adamové, Marka Výborného, Jana Bauera, Věry Kovářové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 438/2020 Sb., o úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii a o změně zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů.

Valachová (ČSSD): Ošetřovné, pokud je někdo využívá, tak jsou to velmi často partneři a manželé
Foto: Archív Kateřina Valachová
Popisek: Kateřina Valachová

Kolegové, jenom skutečně velmi stručně. Tak, co se týká zdravotních sestřiček a sociálních pracovníků, tento návrh má podporující stanovisko právě zdravotních sestřiček a sociálních pracovnic. Musím vás informovat, že se jim vůbec nelíbí, že někdo interpretuje zvýšení ošetřovného ze 70 na 80 % jako něco, co by je motivovalo k tomu, že opustí lůžka v nemocnicích nebo v domovech pro seniory. Prosím, nedělejme tuhle zkratku, většina právě - a jsou to většinou ženy - opravdu stojí u těch lůžek, pečují o naše pacienty, o naše seniory, a naopak ošetřovné, pokud je někdo využívá, tak jsou to velmi často partneři a manželé. Takže to je první věc.

Druhá věc, já jsem také mluvila s řediteli, nebudu jmenovat, ale dám příklad jedné velké nemocnice v Praze, 550 sester u lůžek, aktuální situace u 70procentního ošetřovného - 34. Já si myslím, že je úplně jasné, že toho zdravotní sestřičky nezneužívají, naopak dělají co mohou a musím říct, že i konkrétní data ze strany šéfa České správy sociálního zabezpečení, které jsme si vyžádali jako předkladatele, ukazují, že se jedná v případě zvýšení ošetřovného i na těch 80 % o mnohem menší částky než v minulém roce, a ten důvod je jednoduchý. Už jsem to zmínila v úvodním slově. My v tuto chvíli pomáháme rodičům dětí pouze do 10 let. Pouze do 10 let. Takže myslím si, že rodiče si zaslouží pomoct, věřme v jejich odpovědnost, že slaďují svůj rodinný a pracovní život, využívají střídání na ošetřovném. A uvědomme si, že rodiče školy nezavřeli. A znovu opakuji, školy se otevírají, ošetřovné se bude zvyšovat zpětně, důležité je, a v tom já souhlasím s kolegou Juříčkem, najít nějakou rovnováhu. My jsme se o to snažili, a prosím, dejme jasný signál, že na rodiny s dětmi všichni myslíme, jak poslanci, tak zaměstnavatelé, tak firmy, a chceme rovnováhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.