Valachová (ČSSD): Situace v českých mateřských školách je vážnější, než si veřejnost myslí

01.07.2020 20:57

Jakkoliv poskytují české mateřské školy dětem velmi kvalitní péči a vzdělávání, děje se to navzdory stále ještě nedostatečným podmínkám pro jejich fungování.

Valachová (ČSSD): Situace v českých mateřských školách je vážnější, než si veřejnost myslí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Kateřina Valachová

Zejména u dětí mladších tří let či u dětí s odlišným mateřským jazykem nebo specifickými vzdělávacími potřebami.To je hlavní závěr kulatého stolu, který se dnes pod záštitou předsedkyně Stálé komise pro Ústavu a místopředsedkyně školského výboru Poslanecké sněmovny Kateřiny Valachové, uskutečnil v prostorách PSP. Akci podpořil také předseda podvýboru pro regionální školství a místopředseda školského výboru Lukáš Bartoň a další poslanci a poslankyně.

Několik desítek odborníků z praxe debatovalo během kulatého stolu o řadě otázek, například o některých neprovázaných a nedomyšlených krocích, kdy je sice na jedné straně přikázáno mateřským školám od 1. září snížit počet dětí ve třídě při přítomnosti dětí mladších tří let, ale zároveň není v tuto chvíli stoprocentně vyřešeno, že pokud se tak stane, nelze kvůli snížení počtu dětí v celém zařízení dále adekvátně odměňovat nepedagogické pracovníky – například kuchařky. Bude záležet hlavně na zřizovatelích – obcích a městech, jak se k tomu postaví, jinak budou muset ředitelky mateřských škol, buď snižovat platy, nebo zkrátit pracovní úvazky. To samozřejmě nechtějí ani poslanci, ani Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Typickou situaci, kterou nyní řeší ředitelky mateřských škol, popsala jedna z učitelek a účastnic setkání takto: „V září nastoupí do mé třídy 24 dětí, z toho pět děti tříletých v srpnu, pět dětí dvouletých a pět dětí s odlišným mateřských jazykem. Navíc jsme ani jedno z nich kvůli koronaviru nemohli vidět, potkat tak,  jak jsme zvyklí v „normálních letech“. Nevíme tedy s jistotou, jaké potřeby děti budou mít, jakou podporu a pomoc od nás budou potřebovat. Je jasné, že zejména v této době žádáme jasné a přehledné podmínky na začátku roku, nikoliv nejistotu, ve které jsme.“

„Předškolní vzdělávání je mimořádně důležité a pokud ho dětem poskytneme kvalitní, výrazně jim zjednodušíme vstup do vzdělávacího systému. Učitelky a ředitelky ve školkách musí mít takové podmínky, aby se mohli plně věnovat dětem. K tomu potřebují, aby jim úředníci i politici více naslouchali a mluvili s nimi. Kulatý stůl ukázal, že zejména v této „pokoronavirové době“ je důležitá komunikace všech ve prospěch práv dětí na předškolní vzdělávání. “ dodala Kateřina Valachová.

Kulatý stůl a další diskuse, které se budou odehrávat v příštích měsících, budou o těchto klíčových tématech aktuálních v mateřských školách:  

1. Snižování počtu dětí ve třídách mateřských škol od září 2020 (v případě dětí mladších 3 let) a v dalších letech (u všech dětí)
2. Další nepedagogičtí pracovníci v mateřských školách a jejich financování (zdravotní sestry, chůvy) od září 2020 a v dalších letech
3. Zlepšení pracovních podmínek pro ředitele a ředitelky mateřských škol (vhodné vyvážení role pedagogické a manažerské, systém zástupců, zrovnoprávnění s řediteli základních škol, nastavení u spojené mateřské a základní školy)
4. Situace ve školním stravování
5. Situace v oblasti rozvoje dětí – sportovní, pohybové aktivity, plavání, výtvarné a hudební, jazykové aktivity
6. Ohodnocení pedagogických a nepedagogických pracovníků v mateřských školách
7. Celkové výdaje na předškolní vzdělávání, návratnost investic, způsob financování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…