Vařeka (ANO): Občanům města nasadily dvojitého Nelsona jeho bývalé vlády

21.05.2015 10:13

Dvojitý Nelson je zápasnický chvat, ze kterého není úniku. Proč je o tom řeč? Protože město Příbram se dostalo do právě takového sevření.

Vařeka (ANO): Občanům města nasadily dvojitého Nelsona jeho bývalé vlády
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Příbrami a Jindřich Vařeka (ANO)

Pokud z něj zná někdo rychlou cestu ven, prosím, aby si ji nenechal pro sebe. Nejdříve se však, prosím, zamyslete se mnou.

Město Příbram inzeruje na svých stránkách již mnoho let příležitosti pro investory, kteří mají zájem o pozemky v následujících průmyslových zónách: Balonka (25 ha), Brod (12 ha), Evropská střed (11,3 ha), Evropská východ (11,5 ha) a Evropská západ (1,5 ha).

První jednání s investory máme za sebou. Konzervárna z Lotyšska, německá výrobna prefabrikátů a hlavně zástupci Czechinvestu, kteří hledají vhodné lokality pro investory ve velkém. Ideální jsou podle nich 5 ha zasíťované pozemky. Ty prý nebudou čekat na svého zájemce dlouho. Lotyši poslali přesnou poptávku a přijeli se podívat i s celou delegací. Byli potěšeni (ostatně jako ostatní investoři) informací, že nezaměstnanost v Příbrami se v zimních měsících šplhá až k 15 %. Proto si Plzeňský kraj vozí pracovníky až z Příbramska. V Příbrami je přitom řada středních škol a hlavně tradiční a kvalitní průmyslovka, která ročně vyprodukuje až 110 absolventů technických oborů. Kvalitních pracovních sil je zde tedy víc než dost. Až potud to nemá chybu.

Bohužel, podle Murphyho zákonů, pokud se něco pokazit může, tak se to taky pokazí. A hle, ono se opravdu pokazilo. Město Příbram totiž už prakticky žádné pozemky v průmyslových zónách nevlastní. Pozemky byly rozdrobeny a rozprodány a stržené peníze byly utraceny. Některé z těchto pozemků byly prodány tak pod cenou, že byly vlastně darovány. Na Evropské ještě sice nějaké pozemky zbyly, ale přístupové, tudíž klíčové pozemky byly v období vlády pana Řiháka prodány za dvacetinu jejich skutečné hodnoty. Policie sice šetří a vyslýchá, ale z toho se příbramští nezaměstnaní nenají.

Bývalí zastupitelé se chovali jako sedlák, co prodá své jediné vlastní pole. K čemu mu bude osivo a pluh? K čemu chrlí Příbram absolventy odborných a středních škol, kteří nebudou mít kam nastoupit? K čemu byly všechny strategické plány a koncepce rozvoje města? A ptám se dále: jednalo se o vypočítaný zločin proti budoucnosti Příbrami anebo jen o liknavost či hloupost pánů radních a jejich zastupitelů? Které politické strany jsou živy z hlasů chudých, nezaměstnaných a frustrovaných občanů?

Existuje cesta ven? Ano existuje. Bude to však dlouhá a úmorná cesta. Město Příbram, rozumějte občané města Příbram, si budou muset našetřit a začít pozemky vykupovat zpět. Po kouskách a za draho. A ani to šetření nepůjde zlehka. V tuto chvíli evidujeme úvěrů za 46 mil. Kč, takže nejdříve se musíme vypořádat s nimi. Až letos skončíme se všemi zděděnými rozdělanými investičními akcemi a poplatíme faktury, na účtech bude něco kolem dvaceti milionů mínus. A budovy, které po rozsáhlých výprodejích městu zbyly? Budova radnice, budova Rudných dolů, Zámeček-Ernestinum, byty a domy na Březnické, domy s pečovatelskou službou, pronajímané byty v majetku města atd., to vše v naprosto dezolátním stavu. Vypadá to tak, že jsme, jak se říká, v loji. Občanům města nasadily jeho bývalé vlády dvojitého Nelsona.

Máme dát hlavu do dlaní a plakat? Myslím, že ne. Nějak už to celé dopadne. Jsou prý města, co jsou na tom ještě hůře. Jsou ovšem i taková, co jsou na tom podstatně lépe. Město Písek má na svých účtech 400 milionů. Třeba nám něco hodí do klobouku. Anebo bude vypsána nějaká dotace pro města poznamenaná  dlouhodobě neschopným vedením. Stránky dějin lidstva jsou popsány důkazy o tom, že píle občanů nakonec vždy zvítězí nad hloupostí, hamižností a zvůlí úředníků. Právě proto si myslím, že i Příbram se jednou vysmekne z tohoto dvojitého Nelsona.

Jindřich Vařeka, starosta města Příbrami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …