Veleba (SPO): Možná budeme všichni jednou rádi

13.05.2015 12:00

Rudým náměstím na závěr Dne vítězství 9. května prošel průvod 500 tisíc ruských občanů z celého Ruska. Název této obrovské pietní akce byl Nesmrtelný pluk. Nesli fotografie svých blízkých, padlých ve Velké vlastenecké válce, kterých bylo tenkrát přes 20 milionů!

Veleba (SPO): Možná budeme všichni jednou rádi
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

Na generálního tajemníka OSN to udělalo nebývalý dojem a vyslovil Putinovi obdiv, na naše novináře a veřejnoprávní televizi nikoliv, ani si toho nevšimli. Západní politici neuznali za vhodné u toho být a jejich ostentativní ignorace uctít památku padlých se většiny obyčejných Rusů hluboce dotkla. A nedivme se jim.. A teď aby si říkali, to jsme vám tenkrát byli dobří, my jsme za vás pokládali životy a vy tento fakt zapíráte? Totéž si myslí některá západní média, jako třeba britský národní deník The Times, který postoj západních velmocí také zkritizoval.

O to víc vyčnívá cesta našeho prezidenta Miloše Zemana, který všem těm Hollandům, Cameronům a dalším nastavil zrcadlo. Jsem rád, že díky Zemanovi nejsem součástí neúcty k přeživším veteránům a příbuzným obětí, kteří v největším válečném konfliktu v dějinách padli, a že jsme neodmítli, stejně jako většina západních představitelů, se jejich památce v osobě prezidenta Zemana poklonit. A jsem také rád, že prezident není sám. Když se národní hokejová legenda Jarda Jágr sejde s ruskými motorkáři skupiny Noční vlci a dokonce se s nimi jako pravoslavně věřící zúčastní liturgie na Olšanských hřbitovech, tak to je tedy událost! Samozřejmě o tom nikde ani zmínka. To tak, ještě Jágra spojovat s Putinem..To se nehodí do mediálního mainstreamu. Přece i pan premiér a herec Stropnický pravili, že jízda Nočních vlků je provokace. Vskutku byla, ale opačná než oba pánové měli na mysli. Noční vlci navštívili mnoho hrobů, položili květiny, chovali se slušně a byli pokorní. Americký dubnový konvoj projel plně ozbrojen, na žádném pietním místě se nezastavil a byl oslavován.

Návratem prezidenta z Moskvy to ale nekončí. Kníže a další hrají své hry dál a touží pohnat Zemana na pranýř. Hysterie, která eskalovala před prezidentovou cestou, je i nadále uměle prodlužována. Kalousek obviňuje Miloše Zemana, že se hrbil před diktátorem, což je směšné, protože Zeman se nikdy před nikým nehrbil. Zato pan Kalousek neváhal před lety, hnán touhou po moci, po volbách udělat dohodu s Paroubkem s podporou komunistů a vládnout, což ho stálo místo předsedy KDU-ČSL. Je to tedy člověk bez zásad s jedinou chorobnou ambicí – být u moci. Miloš Zeman ale  cestu do Moskvy využil i jinak. Přitlačil na Putina, aby Rusko řešilo naše závazky, které tam máme, a to v řádu 7 miliard korun. Jinými slovy udělal to, na co se vykašlaly minulé vlády, tedy především kníže, Kalousek, Nečas a spol.

Pozadu nezůstávají ani média. Babišova Mfdnes tendenčně přetiskne fotografie světových diktátorů a jiných "vybraných zločinců", a u toho jaksi mimochodem je i fotografie Zemana. Majitelem je tentýž Babiš, kterému dal prezident bezprecedentní podporu při sestavování vlády. Poprvé nepotřeboval ministr české vlády lustrační osvědčení! Život ale běží dál. Není jenom Zeman, je třeba zmáčknout další. A tak kupříkladu při příchodu na ruskou ambasádu, kde se jako každý rok konala v pondělí ke Dni vítězství recepce, je každý vyfotografován a dvacetiletý mladík vám strká pod nos mikrofon s otázkou „proč tam jdete, co si od toho slibujete?“ Toto tu nebylo ani za hluboké totality a snad už jenom chybí založit Výbor pro neamerickou činnost …

Obyčejní lidé toto dění nechápou a často teď dostávám otázku, „co bude dál?, takhle to přece není možné“, a podobně. No, možná se budeme divit. Miloš Zeman se dostal do pozice evropského státníka, kterého mohou potřebovat obě strany současného napětí, tedy EU i Ruska. Není totiž možné, aby spor mezi nimi byl donekonečna eskalován a zákonitě dojde po čase k uvolnění a postupnému obnovení zpřetrhaných vztahů. A právě v ten okamžik může v budoucnu sehrát náš prezident velmi důležitou úlohu moderátora této diskuze. Kalouskovi, knížeti a dalším navzdory, neboť oni nebudou ti, kdo budou určovat další vývoj. Budou sice dál štvát, kousat a faulovat, ale doba jejich dominance je pryč. A navíc je zde ještě jeden zásadní moment. Jsou zde síly, které se světem šíří jako mor a svou agresí a rozpínavostí připomínají Hitlerův nacismus. Je to Islámský stát a brzy nastane doba, kdy se proti islámskému radikalismu budeme muset bránit všichni společně. Rusko je jedna z velmocí, která se takové hrozbě dokáže bez obav postavit a bez něho tento souboj nebude úspěšný. Možná budeme všichni jednou rádi, když  současní ruští vojáci po boku ostatních armád zopakují hrdinství z 2.světové války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…