Veverka (Svobodní): Předvolební populismus aneb MHD zdarma

27.03.2014 13:20

Rada města Valašské Meziříčí navrhla zastupitelstvu přijetí návrhu, který upravuje cenové podmínky a díky kterému by byly všechny spoje MHD zcela zdarma.

Veverka (Svobodní): Předvolební populismus aneb MHD zdarma
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Abychom mohli vyhodnotit motivy radních, musíme si nejprve připomenout kroky, které činila radnice pod vedením stejného starosty Jiřího Částečky v minulých letech.

Předně se v minulém, ale i současném volebním období rušila celá řada spojů. Jednalo se především o spoje, které byly málo vytížené, a město je tudíž muselo v drtivé většině dotovat. Mezi spoji, které byly zrušeny (do některých místních částí), byly i spoje, které se lidově označovaly za „divadelní“ autobusy, tedy spoje, které odjížděly z města kolem 22.20. Těmito spoji jezdili jak lidé z divadla nebo kina (odtud ten pojem divadelní autobus), tak hlavně lidé, kteří končili na odpolední směně v práci. Hlavně pro tyto občany se jednalo o velkou ztrátu, jelikož mnoho z nich nevlastnilo automobil, a tak museli velmi akutně řešit, jakým způsobem se budou po práci v tuto večerní hodinu dopravovat domů.

V dalších letech, kdy již byla velká řada spojů MHD zrušena a radní cítili, že již nemají kde škrkat, ale zároveň chtěli dále šetřit finanční prostředky, přišla radnice s tzv. „radiobusy“.

A tak radnice 1. 5. 2012 slavnostně spustila tříměsíční zkušební provoz autobusů na zavolání. Spoje, které byly označeny speciálním symbolem, si občan musel objednat, a to minimálně 30 minut před odjezdem autobusu. Radnice města si od tohoto kroku slibovala další úsporu finančních zdrojů. Po tříměsíční zkušební době se radnice rozhodla, že provoz radiobusů prodlouží, jelikož je vyhodnotila jako velice účinné a předpokládala, že díky nim ušetří do konce roku 2012 minimálně 100 000 Kč. Celé vyjádření radnice si můžete přečíst na následující adrese: http://www.valasskemezirici.cz/doc/37134/

Jak můžeme vidět, dlouhou řadu let místní radnice rušila jeden spoj za druhým a snažila se šetřit finanční prostředky, které se vázaly na MHD, všemi dostupnými metodami.

V čem je tedy situace na začátku roku 2014 jiná?

Především v tom, že se blíží komunální volby a radní velice usilovně přemýšlejí, jak by se na poslední chvíli mohli zalíbit občanům města, a tedy svým potencionálním voličům.

Radnice se brání tomu, že by šlo o populismus. Uveďme si jeden z a názorů: „Opatřením se tak snažíme zastavit pokles počtu cestujících a zároveň v současné složité ekonomické situaci aspoň částečně ušetřit rodinné finance, především u rodin s dětmi,“ uvedl Jiří Pernický.

http://www.valasskemezirici.cz/doc/40534/

Prvním argumentem radnice je, že se tímto krokem snaží zastavit klesající počet cestujících. Je otázkou, zda je opravdu za klesajícím počtem cestujících jízdné ve výši 9 Kč, které je mnoho let stejné, anebo je za klesajícím počtem cestujících spíše málo nabízených spojů? Dle autorova názoru je za propadem cestujících opravdu spíše nenávaznost spojů a jejich rušení v posledních letech. Uveďme si příklad. Občan, který chce navštívit místní kino, kde program začíná v 19.30, musí vyrazit posledním spojem (z jedné místní části) kolem 18. hodiny, na náměstí je pak přibližně v 18.20. Musí tedy ve městě přibližně hodinu čekat do začátku promítání. Větší problém ho však čeká po konci promítání, jelikož se nemá následně jak dostat domů, neboť večerní spoje byly zrušeny.

Ptám se tedy radních, jestli si opravdu myslí, že tento občan využije možnosti MHD, anebo se raději do kina dopraví autem. A podobných příkladů bychom našli celou řadu.

Druhý argument, kterým radnice odůvodňuje své rozhodnutí, je, že chtějí v dobách ekonomické recese ulevit rodinnému rozpočtu.

Pokud tomu tak opravdu je a máme tady tak solidární radnici, tak se ptám, proč nebylo MHD zdarma zavedeno již v roce 2009, 2010, 2011, kdy Českem zmítala největší vlna recese? Dále mohli radní zavést MHD zdarma v roce 2012, kdy ukončil Schott Solar svou činnost a o zaměstnání tehdy přišlo cca 500 lidí.

K ničemu však nedošlo, takže se domnívám, že i tento argument plave na vodě minulého nezájmu o občana a současného velkého zájmu o voliče.

Na konec této mé úvahy nad kroky radnice mi dovolte položit poslední řečnickou otázku. Vážení radní, opravdu se nejedná o předvolební populismus?

František Veverka
místopředseda Zlínského krajského sdružení Strany svobodných občanů 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kettner (SPD): Prosím vás, už si aspoň přestaňte hrát na demokraty

21:03 Kettner (SPD): Prosím vás, už si aspoň přestaňte hrát na demokraty

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě