Vitásková: Seznámení s poznatky z předvolební kampaně

04.10.2016 10:15

Otevřený dopis Aleny Vitáskové nejvyššímu státnímu zástupci

Vitásková: Seznámení s poznatky z předvolební kampaně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Vážený pane nejvyšší státní zástupce,

v rámci kontaktní předvolební kampaně jsem hovořila s několika sty obyvatel ostravské aglomerace v regionu, za který kandiduji do Senátu.  Vyslechla jsem při té příležitosti mnoho projevů rozhořčení nad tím, že podnikatel Zdeněk Bakala a jeho spojenci vyváděním majetku svého nebo svých firem do zahraničí Ostravsko „tunelovali“ a dopustili se pravděpodobně rozsáhlé trestné činnosti. Občané často vyslovují podezření, že Zdeněk Bakala není trestně stíhán, protože jej chrání spoluviníci mezi vrcholovými politiky.

Materiální základ nářků občanů je sociálně  citlivý: z bytů, které měly být levně rozprodány nájemníkům, se platí vysoké nájemné, horníci vytunelovaného „OKD“ končí na dlažbě s žebračenkou.

Vím, že prokazování trestnosti obchodních transakcí může být obtížné a i u podivných obchodů se může nakonec prokázat, že proběhly podle (tzv.děravého) zákona. Přesto mě masové přesvědčení občanů z různých sociálních skupin o trestném jednání Zdeňka Bakaly a jeho spojenců vede k úvaze, zda v Ostravě stejně jako nedávno ve Zlíně „profesní slepota“ orgánů činných v trestním řízení nezpůsobila přehlédnutí příznačných symptomů  rozsáhlé trestné činnosti.

Z mého laického pohledu jediným nástrojem, jímž lze do věci vnést jasno, jsou prostředky trestního práva. Vyzývám Vás proto, abyste se zamyslel nad obsahem nářků občanů a uvážil, zda byste neměl svým podřízeným dát pokyn, aby zahájili prověřování podezřelých transakcí Zdeňka Bakaly a jeho spojenců a v této souvislosti, aby případně zabránili dalším převodům majetku do zahraničí, či nejasným prodejům zpět státu za zcela nestandardních podmínek.

S pozdravem

Ing. Alena Vitásková

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…