Vláda řešila minimální mzdy

05.09.2014 10:25

Rada vzájemné hospodářské a sociální pomoci se na svém zasedání zabývala tématem minimální mzdy.

Vláda řešila minimální mzdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

VÍTE, ŽE:
· zatímco v ČR je minimální mzda stanovena na 8 500 Kč, v sousedním Polsku skoro 11 000 Kč a v Německu bude od 1. 1. 2015 minimální mzda skoro 40 000 Kč měsíčně?

· z analyzovaných dat vyplývá, že nelze učinit obecný jednoznačný závěr a predikovat na základě zvýšení minimální mzdy vliv na míru nezaměstnanosti. Je nutné nalézt jiné vysvětlujícími faktory, které mohou mít vliv a nebyly předmětem této analýzy, včetně specifik konkrétní země. Česká republika je právě jeden z příkladů zemí, kde neexistuje jednoznačný vztah mezi výší minimální mzdy a mírou nezaměstnanosti.

· za dob pravicových vlád růst minimální mzdy stagnoval a to především pod argumentem, že zvýšení minimální mzdy má negativní dopad na zaměstnanost v ČR. Politici a ani velká část ekonomické sféry se do dnešního dne nedokázali shodnout, zda toto pravidlo opravdu platí.

Podrobnosti najdete na webu vlády ČR: http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/dulezite-dokumenty/vliv-minimalni-mzdy-na-nezamestnanost-v-cr-122290/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách