Volfová (ČS): Uznání banderovců za válečné veterány je urážkou všech obětí nacismu

15.12.2018 7:36

"Krok ukrajinského parlamentu pokládám za mimořádně skandální. Je na stejné úrovni, jako by za válečného veterána označil parlament České republiky bývalého protektora Reinharda Heydricha, udavače Karla Čurdu nebo kolaboranta Emanuela Moravce," prohlásila předsedkyně Suverenity Jana Volfová.

Volfová (ČS): Uznání banderovců za válečné veterány je urážkou všech obětí nacismu
Foto: Archiv Jany Volfové
Popisek: Jana Volfová

Česká Suverenita se tak připojuje k masivní vlně nesouhlasu, jenž v těchto dnech vyvolává nový zákon, kterým Ukrajina přiznala statut válečných veteránů ukrajinským nacionalistům, kteří v období druhé světové války bojovali po boku nacistického Německa.

Předsedkyně strany pokládá v této souvislosti za nepřijatelný postoj ministra zahraničí ČR Tomáše Petříčka, který ‏krok ukrajinského parlamentu označil za „vnitřní záležitost z dávno minulé doby — složité stránky dějin si každá země musí sama vyřešit,". "Panu ministrovi je třeba připomenout, banderovci společně s nacisty prováděli rozsáhlé masakry, při nichž byly zavražděny statisíce Rusů, Poláků, Čechů a Židů. V žádném případě tedy nejde pouze o vnitřní záležitost Ukrajiny," zdůraznila Jana Volfová a poukázala na to, že se velmi jasně v této věci vyjádřil velvyslanec Izraele na Ukrajině Joel Lion. V rozhovoru pro rádio Svobodná Evropa prohlásil, že banderovce nepokládá za válečné veterány, ale vidí je jako vrahy Židů.

Skandální zákonnou normu podpořilo při hlasování 236 poslanců. Znamená to, že někdejší příslušníci Organizace ukrajinských nacionalistů a Ukrajinské povstalecké armády získají status válečného veterána se všemi příslušnými výhodami. Toto postavení až doposud patřilo příslušníkům bývalé Rudé armády a partyzánských oddílů, kteří bojovali proti německé nacistické armádě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…