Vondra (ODS): Najdeme svého Metternicha?

14.05.2021 12:09 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k česko-ruským vztahům

Vondra (ODS):  Najdeme svého Metternicha?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Platí také, že česko-ruský vztah je asymetrický. Vztah menšího k většímu musíme balancovat vazbami v NATO a EU. Je v našem vitálním zájmu, aby oba pilíře západního spojenectví zůstaly soudržné a silné. Vyhráno nemáme.

Přístupy k Rusku se v západních zemích liší. Polák myslí na obranu, Němec na obchod a Francouz na posílení vlivu Paříže. Najít v tom průnik není jednoduché. Bez Američanů tahá Evropa mocensky za slabší konec provazu, přestože je ekonomicky násobně silnější.

Evropa hledá svého Metternicha, rakouského diplomata, který si vytvořil zázemí v Čechách a který později tolik inspiroval zmíněného Kissingera. Metternich dokázal s Ruskem jednat a zároveň účinně čelit jeho expanzivním a teritoriálním choutkám. Nedělal si iluze a dobře věděl, že Rusko je tak velké, že ho ani neporazíme na kolena ani zásadně nezměníme a že nás může porazit jen naše vlastní slabost.

Najdeme svého Metternicha?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.