Vopat (Svobodní): Piškotek pro Hamáčka

16.08.2018 17:30

Minulý týden bez jakéhokoliv zájmu představila vláda Návrh nařízení vlády o technickém provedení některých zbraní. O co mimo jiné v tomto návrhu jde?

Vopat (Svobodní): Piškotek pro Hamáčka
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Zbraně kategorií A (zakázané, na výjimku), B (na povolení), C (na ohlášení), nevratně předělané na zbraně kategorie D (volně prodejné od 18let) by nově měly zůstat ve svých původních kategoriích. Co to znamená? Pokud je dnes "ostrá" zbraň (např. puška či pistole) nevratně předělána na zbraň expanzní (tzn. že dělá pouze hluk), je to zbraň kat. D – volně prodejná. Tyto zbraně se používají především při ukázkách historických bitev.

Nově by takto předělaná zbraň zůstala ve své původní kategorii, což bude mít velmi negativní dopad jak na účastníky a organizátory historických akcí, tak následně i na diváky. Dle Směrnice EP 5017/853 se sice s touto záležitostí ČR musí nějak popasovat, mělo by se to ale dít standardní legislativní cestou.

A nyní si ukážeme, co se vylouplo v hlavách vládních představitelů. Představme si, že stavíme dům. Vypracuje se výkresová dokumentace (návrh zákona), dle níž se následně dům postaví (standardní schvalovací postup parlament/senát/prezident). Kvalitní stavba vyžaduje nějaký čas, takže se nevejdeme do časového termínu navrženého investorem (EU). Normální postup by byl takový, že stavbyvedoucí (Babiš, Hamáček) s tímto seznámí investora (EU) a vysvětlí mu, že pro zachování nejvyšší kvality prací je posunutí termínu nezbytné. Investor (EU) upřednostní kvalitní práci bez vad a nedodělků a souhlasí s posunutím termínu. Pokud je však stavbyvedoucí povahy silně lokajské, může se stát následující. Aniž by cokoliv konzultoval se stavebním dozorem, dodavateli a zhotoviteli (parlament, senát, prezident), spěchá koupit poličku do koupelny. A až se investor zeptá, jak pokračují práce na stavbě, stavbyvedoucí hrdě odpoví: "Máme poličku".

Zatímco pokračují práce na návrhu nového zákona o zbraních a střelivu, vláda se rozhodla skrze Návrh nařízení vlády obejít standardní legislativní postup a započala s předstihem regulovat expanzní zbraně. Tato regulace vychází z prováděcího nařízení EU, o kterém se sice mluví, ale které ještě neexistuje (jak vláda sama v Návrhu přiznává)! Vrcholem servilnosti pak je odůvodnění tohoto Návrhu. EU by nás prý mohla potrestat, tak honem honem přijmeme alespoň něco.

Co je však skutečným důvodem? Ministr zahraničí Hamáček má možná opravdu obavu, že by nemusel dostat svůj europiškotek, pokud v říjnu neukáže nějakému euroouřadovi alespoň "poličku". Ministr vnitra (zase Hamáček) se tedy rozhodl konat nanejvýš rozhodně a bezodkladně. A vědom si toho, že parlament by takovou partyzánskou akci neschválil, rozhodl se jej obejít. Toto vše schvaluje (a podepisuje) premiér Babiš, kterého v březnu tohoto roku podpisem petice "Za zachování práv bezúhonných českých občanů v oblasti legálních zbraní" občan Andrej Babiš vyzval, aby to nedělal. Zajímavé je, že u jiných implementací evropských směrnic se u nás na termíny zas tak moc nehledí. A EU žádné pokuty po ČR nevymáhá. Dohodu o kvótách na přerozdělování imigrantů se podařilo vyvzdorovat do stavu, kdy se stala bezpředmětnou. Jestli ono to nebude spíše tím, že voličů z řad odpůrců imigrace je více, než voličů z řad držitelů zbraní. A o podbízení se voličům jde především.

Anebo je možné druhé vysvětlení. Vláda jen zkouší, jak se dá obejít parlament. A když to projde, bude na řadě další bod směrnice. A pak další. A další. Těžko říci, co je horší. Zda mít vládu lačnící po europiškotkách a podrbání za ouškem, nebo mít vládu která účelově obchází parlament. Mor, nebo cholera. Tak se totiž řídí stát jako firma. Netřeba poslanců, netřeba senátorů.

A tak si u nás v Česku žijeme.

Miroslav Vopat
člen Svobodných a odborník na zbraňovou legislativu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě